Curăță ecologic cu: un rest de lămâie, sare, bicarbonat și oțet

Curăță ecologic cu: un rest de lămâie, sare, bicarbonat și oțet

Stau și mă gândesc, dar nu-mi pot aminti, oricât m-aș strădui, cum și când am început să fiu preocupată de natură. Declicul s-a întâmplat cu mult timp în urmă și am impresia că, de fapt, m-am născut cu grija asta față de natură, de ape și de tot ce e viu și curat în jurul nostru.

Pe Mama Natură o respect profund și privesc cu umilință și fascinație cât de puternică poate fi când ne spune STOP, în cel mai răspicat mod cu putință.

Și tocmai pen tru că o respect și cred din toată inima că trebuie să lăsăm în urmă o planetă curată, mă străduiesc să folosesc chimicalele cât mai puțin. Și la spălat și la curățenie și la gătit și la grădinărit. Cred că toate acestea țin de datoria noastră și de respectul pe care îl avem, în primul rând, față de noi, ca oameni responsabili.

Pentru voi am astăzi două sfaturi ”curate”: unul se referă la curățatul tocătorului din lemn (și a tuturor ustensilelor de bucătărie din lemn) și al doilea, la desfundatul scurgerilor (și de la bucătărie și din baie).

1. Cărpătorul (după cum îi zice tocătorului pe la noi :D)

Ca un om pasionat de gătit, știu prea bine că, în materie de bucătărie, curățenia e un MUST. Adică atunci când prepari bucatele pentru tine și mai ales pentru cei dragi, ești responsabil. Nu doar să folosești ingrediente de o cât mai bună calitate, ci și să nu-i îmbolnăvești pe cei ce au încredere în tine. Și din acest punct de vedere, al curățeniei din bucătărie, unele dintre cele mai sensibile elemente și ustensile de gătit sunt cele din lemn sau bambus. Pentru a le curăța cât mai bine și natural, am un sfat care funcționează în proporție de 100 la sută: o jumătate de lămâie folosită și sare grunjoasă.

56

Cum facem?

Presară tocătorul cu sare grunjoasă apoi freacă-l bine cu jumătatea de lămâie pe care o storci din când, în când, pentru a-și elibera zeama. Ai grijă să cureți de-a lungul fibrelor lemnoase. După ce ai curățat tocătorul, clătește-l cu apă călâie și gata.

2. Scurgerile

Da, știu. Piața e plină de fel de fel de substanțe și soluții minune pentru desfundat scurgerile. Însă, așa cum se întâmplă cu tot ce merge spre canal, substanțele toxice (pentru că nu-ți vine să le mănânci, nu?) vor ajunge, indubitabil, în apele noastre. Pentru a evita acest lucru, folosește mai bine o soluție pe cât de simplă, pe atât de ieftină și de eficientă: combinația dintre bicarbonat de sodiu și oțet alb.

7134

Cum facem?

Presară o jumătate de plic de bicarbonat în scurgere și adaugă o jumătate de pahar de oțet alb. Chimia își va spune cuvântul, adică va ”fierbe” totul. Lasă ”soluția” rezultată să-și facă de cap în jur de 5-10 minute și apoi dă drumul, peste, la apă fierbinte de la robinet.

 

No comments yet.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.