Topul "ierburilor" pe care trebuie neapărat să le ai în bucătărie

Topul „ierburilor” pe care trebuie neapărat să le ai în bucătărie

Ca „sarea în bucate” îşi iubea prinţesa din poveste, tatăl. Şi el nu a avut înţelepciunea să înţeleagă cât de importantă era această dragoste. Pentru simplul fapt că nu era dulce. Însă, după cum ne-a învăţat povestea copilăriei şi, mai apoi, papilele gustative,  sarea este extrem de importantă în bucătărie. În primul rând pentru că, alături de piper, ea dă gust mâncărurilor.

O caracteristică extrem de interesantă a sării este aceea că ea este adăugată chiar şi în prăjituri, datorită proprietăţilor sale chimice, care intensifică orice aromă a mâncării. Cu alte cuvinte, fără sarea din bucate, ne-am plictisi îngrozitor.

Topul "ierburilor" pe care trebuie neapărat să le ai în bucătărie

Pe lângă sare, piper şi câteva ierburi preferate, de vrei să te asiguri că vei pregăti un fel de mâncare uimitor şi interesant pentru mesenii tăi şi oamenii dragi din viaţa ta, asigură-te că ai la îdemână câteva ierburi şi condimente specifice bucătăriei mediteraneene, care îţi vor asigura gustul bun al mâncărurilor, brânzeturilor, cărnurilor, omletelor. Într-un cuvânt, al tuturor preparatelor. Iată care sunt cele mai importante dintre ele:

cimbru

*cimbrul – cu gustul său uşor acidulat, cimbrul e minunat pentru a mai tăia din grăsimea unor mâncăruri. Pe de altă parte, cimbrul uscat sau proaspăt face o pereche minunată cu ouăle gătite în orice fel şi cu varza. E perfect şi cu roşiile, dar mai bine îl foloseşti vara, când roşiile sunt mai dulci, pentru că iarna le va spori aciditatea, deci acreala.

busuioc

*busuiocul – considerat plantă magică la români, cu proprietăţi de protejare a casei, mesei şi familiei de răul care umblă slobod prin lume, busuiocul nu este, din păcate, folosit în bucătăria noastră aşa cum ar merita. La fel ca şi fratele său, cimbrul, busuiocul e o iarbă cu gust uşor acid, care condimentează minunat brânzeturile, sosurile de roşii, bruschetele, cartofii prăjiţi şi pastele, în bucătăria italiană făcându-şi loc aproape în fiecare fel de mâncare. Împreună cu usturoiul

oregano

*oregano – cu verdele său deschis, de parcă ar fi decolorat de soarele aprig al verii, oregano-ul uscat dă gust aluaturilor de pâine, pizza, focaccia şi altor pâini mediteraneene. Mai puţin acidulat la gust decât cimbrul sau busuiocul, oregano e perfect în sosurile albe pentru paste, combinat cu carnea de peşte sau pui.

rozmarin

*rozmarinul – e o iarbă cu un gust şi miros extrem de puternice. Tocmai de aceea este bine să nu fie folosit în cantitate prea mare în mâncăruri. Pe de altă parte, face minuni în preparatele cu carne albă, presărat pe focaccia, sau alături de cartofii sau legumele la cuptor.

*fulgii de chilli – dacă îţi place mâncarea mai mult sau mai puţin picantă, fulgii de chilli sunt esenţiali în bucătăria ta. Iuţeala lor e diferită de cea a piperului, fiind mai puţin înecăcioasă şi cu mult mai tăioasă. Fulgii de chilli promit să dea viaţă şi energie mâncării tale, mai ales că indiferent că vorbim de preparatele indiene, chinezeşti, mexicane şi chiar europene, fiecare în parte are doza sa de…picanterie

*ciupercile uscate – mult iubite printre meseni, ciupercile au proprietatea de a se strica foarte repede. Fragilitatea lor poate fi, însă, contracarată cu ciupercile deshidratate. Nu sunt ieftine, asta e clar, însă, o pungă de ciuperci uscate te va ţine foarte multă vreme. Mai ales că bucăţelele le poţi presăra, la fel ca sarea, într-o mâncare cu sos alb, pe ouă, omlete, frittata, în salate şi chiar pe carne. Cei care îţi vor gusta mâncarea nu vor şti de ce le place atât de mult ce ai pregătit tu acolo 🙂

,

No comments yet.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.