Cele mai noi articole din revistă

5 condimente pe care trebuie să le ai pentru a găti mâncare asiatică la tine acasă

Afisari716

advertisement

De vrei să vizitezi China, Vietnamul, Taiwanul, Japonia și alte țări asiatice, cel mai simplu mod de a o face este prin intermediul mâncării. Indiferent că mergi la un restaurant cu specific asiatic, la un sushi bar de la un mall mare, pofta pentru degustat mânare chinezească, de exemplu, îți poate fi astâmpărată foarte ușor.

5 condimente pe care trebuie să le ai pentru a găti mâncare asiatică

Lucrurile pot, însă, fi și mai simple de atât, dacă accepți provocarea – pentru că e o provocare – de a pregăti preparatele asiatice care îți plac, la tine acasă, chiar în bucătăria ta. Unele dintre specialități sunt mai greu de obținut din prima, însă după una, două încercări,  vei deveni ”expertul” din familia ta, la pregătit tăiței sau supă chinezească.

Pentru a ajunge, însă, acolo, la rezultatul pe care îl aștepți, spre deliciul și admirația celor din jur, trebuie să ai la îndemână câteva ingrediente esențiale. Acestea sunt cele care dau amprenta inconfundabilă mâncării asiatice și, dacă îți plac lucurile și gusturile interesante, îți promit că te vei îndrăgosti de ele (mai puțin de sosul de pește, care miroase oribil).

Dacă vrei să încerci să gătești în stil asiatic, asigură-te că ai tot timpul la îndemână următoarele ingrediente:

*SOSUL DE SOIA – asiaticii nu folosesc sare aproape deloc în preparatele lor, pentru simplul fapt că sosul de soia face toată treaba. Și se descurcă foarte bine, am zice noi, pentru că pe lângă gustul sărat, sosul de soia este foarte bogat în umami – recunoscut de către comunitatea științifică drept cel de-al 5-lea gust, care descrie savoarea bogată, bună, de carne, cu șanse reale de a crea dependență. Așadar, indiferent ce vrei să gătești cu trimitere la ASIA, nu se poate face fără acest sos, de soia.

5 condimente pe care trebuie să le ai pentru a găti mâncare asiatică

* OȚETUL DE OREZ – cu mult mai ”blând” la tărie decât oțetul alb, obișnuit, oțetul de orez este folosit la scară largă în preparatele asiatice. El este, în special, responsabil de gustul acrișor al mâncării care contrabalansează dulcele ce trebuie obligatoriu să fie prezent într-un fel de mâncare. Și dacă sunt slabe șanse să găsești un substitut sosului de soia, oțetul de orez poate fi înlocuit cu zeamă de limetă, care este preferata bucătăriei tailandeze, de exemplu

 

5 condimente pe care trebuie să le ai pentru a găti mâncare asiatică

*SOSUL TERIYAKI – dulceag și bogat, cu o ușoară tentă sărată se dovedește a fi sosul teryiaki. El se poate pregăti și în casă, din mai multe ingrediente și cu un oarecare efort, dar poate fi cumpărat direct de la hypermarket, pentru a te scuti de stres. El este cel care îi poate da un gust dulce mâncării tale, o treabă pe care o poate face și zahărul brun, care oricum e folosit în preparatele asiatice

 

5 condimente pe care trebuie să le ai pentru a găti mâncare asiatică

*SOSUL DE PEȘTE – miroase îngrozitor, deci nu ai nicio șansă să te îndrăgostești de gustul lui, însă, în cantități mici se regăsește în multe dintre preparatele asiatice.

5 condimente pe care trebuie să le ai pentru a găti mâncare asiatică

*FULGII DE CHILLI – asiaticilor le place mâncarea picantă. Indiferent dacă gătești preparate cu pui, vită, rață sau porc, supe, tăiței, dumplings (găluște) asiatice, sau orez, chilli-ul e o constantă în majoritatea mâncărurilor. Și aceasta este o problemă pe care fulgii de chilli o rezolvă imediat, mai ales când nu ai la îndemână ardei iute proaspăt.

5 condimente pe care trebuie să le ai pentru a găti mâncare asiatică

Dacă îți place, dă un like și un share:
advertisement

Din aceeași categorie


Cel mai bun aluat de pizza se face ”la ochi”
Ne-am obișnuit să măsurăm totul în bucătărie. Și dacă nu folosim cântarul și precizia lui,...

Cum să cumperi o locuință pe care nu ți-o permiți (I)
Hmmmm….Sună cam ciudat, știu. Dacă nu-ți poți permite o anumită locuință pe care, poate, ți-o...

Cum să pregătești cea mai bună ceapă caramelizată?
Uneori, în unele rețete, nimic nu e mai bun decât ceapa caramelizată. Bulb banal și...

Vopsește ouăle roșii în mod natural
Ori de câte ori mă gândesc la Paști (Paște) îmi amintesc de bunica. Ea pregătea fel de fel de bunătăți...

Cum să faci cel mai interesant ou prăjit. Diferit de fiecare dată
Oul prăjit e perfect fix așa cum e, prăjit. Pudrat apoi cu puțină sare și piper. Right? WRONG. Oul prăjit...

Cum să faci ierburi de Provence
Ierburile de Provence sunt un mix clasic al bucătăriei franceze. Al sudului Franței, în special. Cu o aromă inconfundabilă, ierburile...


Niciun comentariu, momentan.

Lasă un răspuns

ULTIMELE REȚETE

Gătește ca în America de Sud: Sopa Seca (supa uscată)
Nu-mi pasă de reguli și poveștile de genul ”Așa se face”, ”Așa e frumos”, ”Așa trebuie”, ”Așa face toată lumea”, ”Așa zic specialiștii” mă lasă rece. Cu alte cuvinte, dacă-mi ...Afisari10.186

Păstrează-ți mințile în bucătărie vara asta: Brânză la cuptor cu legume
”Iarna nu-i ca vara” spunea, la un moment dat, un ”clasic” în viață :)). Și cu siguranță nici ”Vara nu-i ca iarna”, mai ales în bucătărie. Adică, dacă iarna statul ...Afisari14.768

Aromat & sofisticat. Sparanghel verde cu ouă ”sunny”, un preparat de 5 stele
Prima dată când am gustat sparanghelul, în Germania, nu mi-a plăcut. Probabil că din pricina aromei sale distincte, care la acea vreme nu se asemuia cu nimic din ce mâncasem ...Afisari18.752

Mai multe rețete


Promoții & Reduceri