Cele mai noi articole din revistă

Leurda, o minune cu gust de primăvară

Afisari764

advertisement

După ce trecem profund îndrăgostiți de Dragobetele de sfârșit de februarie, primim și oferim mărțișoare și numărăm babe și, apoi, moși, mergem plini de speranță în piață. Nu de alta, dar începutul de martie ne aduce cu el minunății culinare, sub forma trufandalelor, care ne anunță în modul lor total nesofisticat că nu mai avem mult frig de îndurat și că se simte vreme de primăvară.

Acum și numai acum e momentul pentru o plantă minunată care iese cu ostentație în față dintre legăturile de ceapă verde, ridichi și usturoi. Este vorba despre leurdă, cunoscută și ca usturoi sălbatic, datorită gustului său fin și iute, care e minunată tăiată mărunt și presărată peste brânză, împreună cu câteva fire subțiri de ulei de măsline extravirgin.

leurda2Leurda crește primăvara în pădure, fiind mare iubitoare de umezeală, proprietățile sale nefiind doar de natură culinară, leurda având și efecte pozitive asupra sănătății. Aceasta din cauză că s-a observat că planta are efect depurativ, detoxifiant, antiseptic, antiviral și antimicrobian.

Grijă mare, însă

Chiar dacă leurda poate modifica gustul laptelui matern, fiind indicat a se consuma cu mai mare grijă de către persoanele cu un colon sensibil, planta nu are efecte negative. Pe de altă parte, însă, asemănarea ei cu trei plante otrăvitoare, între care frunzele de lăcrămioare (extrem de otrăvitoare), este foarte periculoasă. Ce are leurda și le lipsește celorlalte, este mirosul și gustul de usturoi, motiv pentru care, înainte de a fi consumată, n-ar fi rău ca leurda să fie verificată. Pentru a te convinge că ai de-a face într-adevăr cu leurdă și nu cu vreo altă plantă care doar seamănă cu ea și ți-ar putea face rău, presează frunzele între degete pentru a vedea dacă au miros de usturoi. Pe de altă parte, ai grijă să îndepărtezi mirosul de pe degete când treci la frunza următoare.

Sursă foto: Wikipedia

Dacă îți place, dă un like și un share:
advertisement

Din aceeași categorie


Campania ”Și eu dau aripi!”: De ce să ajutăm? Pentru că putem :)
Le vedem, uneori, acolo sus, pe cer, cu aripile lor frumoase larg întinse, în zbor....

Cel mai bun aluat de pizza se face ”la ochi”
Ne-am obișnuit să măsurăm totul în bucătărie. Și dacă nu folosim cântarul și precizia lui,...

Cum să cumperi o locuință pe care nu ți-o permiți (I)
Hmmmm….Sună cam ciudat, știu. Dacă nu-ți poți permite o anumită locuință pe care, poate, ți-o...

Cum să pregătești cea mai bună ceapă caramelizată?
Uneori, în unele rețete, nimic nu e mai bun decât ceapa caramelizată. Bulb banal și pișcător, care nu e recomandat...

Vopsește ouăle roșii în mod natural
Ori de câte ori mă gândesc la Paști (Paște) îmi amintesc de bunica. Ea pregătea fel de fel de bunătăți...

Cum să faci cel mai interesant ou prăjit. Diferit de fiecare dată
Oul prăjit e perfect fix așa cum e, prăjit. Pudrat apoi cu puțină sare și piper. Right? WRONG. Oul prăjit...


, , , ,

Niciun comentariu, momentan.

Lasă un răspuns

ULTIMELE REȚETE

Gătește ca în America de Sud: Sopa Seca (supa uscată)
Nu-mi pasă de reguli și poveștile de genul ”Așa se face”, ”Așa e frumos”, ”Așa trebuie”, ”Așa face toată lumea”, ”Așa zic specialiștii” mă lasă rece. Cu alte cuvinte, dacă-mi ...Afisari10.185

Păstrează-ți mințile în bucătărie vara asta: Brânză la cuptor cu legume
”Iarna nu-i ca vara” spunea, la un moment dat, un ”clasic” în viață :)). Și cu siguranță nici ”Vara nu-i ca iarna”, mai ales în bucătărie. Adică, dacă iarna statul ...Afisari14.766

Aromat & sofisticat. Sparanghel verde cu ouă ”sunny”, un preparat de 5 stele
Prima dată când am gustat sparanghelul, în Germania, nu mi-a plăcut. Probabil că din pricina aromei sale distincte, care la acea vreme nu se asemuia cu nimic din ce mâncasem ...Afisari18.750

Mai multe rețete


Promoții & Reduceri