Cele mai noi articole din revistă

Salată de vinete vs. Mirza Ghassemi – o revelație

Afisari725

advertisement

Întotdeauna am spus: de vrei să cunoști sufletul unui popor trebuie să stai cu el la masă. Să-i guști mâncarea… băutura. Iar dacă ești curios să împingi puțin ușa întredeschisă spre sufletul său, e suficient să-i păturnzi în bucătărie.

Când se află în preajma mâncării, oamenii suportă o transformare magică. Se deschid ca prin minune. Și povestesc…povestesc…câte în lună și în stele.

De multe ori am spus că oamenii sunt, în esență, la fel. Cultura, religia sunt cele care ne deosebesc. În această seară însă….Am avut o revelație.

mirza

Credit foto: The Pomegranate Diaries

Da, suntem construiți din carne și oase, din fire de mușchi, vene, iar prin trup ne pulsează sângele. Dar, deși, suntem alcătuiți din aceleași ”ingrediente”, ne deosebim fundamental unii de ceilalți. Am simțit acest lucru. Astăzi. Când, din aproximativ aceleași ingrediente, am alcătuit două mâncăruri total diferite. Ca aspect…ca gust… ca impact.

Ce interesant! Și minunata descoperire nu reușește decât să mă provoace. Să călătoresc culinar în cât mai multe locuri și să fac opriri lungi. Sau scurte. În funcție de fascinația pe care o exercită asupra mea. În cât mai multe bucătării.

Ce s-a întâmplat e banal. Am cumpărat două kilograme de vinete, hotărâtă să le transform în două feluri de mâncare: banala salată de vinete știută de toată lumea. Și…altceva. Opțiunile au fost multiple – vinete sacrificate în cubulețe și fierte în ghiveci, tăiate felii și coapte, ori scobite și umplute cu carne de pui. Însă nefiind omul care se mulțumește cu banalități m-am decis să prepar Mirza Ghassemi.

vinete

Credit foto: Sister’s Kitchen

Ce? Ce-i asta? Veți spune, probabil. Un fel de mâncare, cu vinete, roșii, ceapă, usturoi, ou și turmeric, venit din nordul Iranului.

Oh, da, mi-a ieșit. O minunăție. Dar mai ales, cu totul și cu totul altfel decât salata de vinete în care am pus vinete (bineînțeles), ou (la maioneză), ceapă și un cățel de usturoi.

Dacă îți place, dă un like și un share:
advertisement

Din aceeași categorie


Campania ”Și eu dau aripi!”: De ce să ajutăm? Pentru că putem :)
Le vedem, uneori, acolo sus, pe cer, cu aripile lor frumoase larg întinse, în zbor....

Cel mai bun aluat de pizza se face ”la ochi”
Ne-am obișnuit să măsurăm totul în bucătărie. Și dacă nu folosim cântarul și precizia lui,...

Cum să cumperi o locuință pe care nu ți-o permiți (I)
Hmmmm….Sună cam ciudat, știu. Dacă nu-ți poți permite o anumită locuință pe care, poate, ți-o...

Cum să pregătești cea mai bună ceapă caramelizată?
Uneori, în unele rețete, nimic nu e mai bun decât ceapa caramelizată. Bulb banal și pișcător, care nu e recomandat...

Vopsește ouăle roșii în mod natural
Ori de câte ori mă gândesc la Paști (Paște) îmi amintesc de bunica. Ea pregătea fel de fel de bunătăți...

Cum să faci cel mai interesant ou prăjit. Diferit de fiecare dată
Oul prăjit e perfect fix așa cum e, prăjit. Pudrat apoi cu puțină sare și piper. Right? WRONG. Oul prăjit...


Niciun comentariu, momentan.

Lasă un răspuns

ULTIMELE REȚETE

Gătește ca în America de Sud: Sopa Seca (supa uscată)
Nu-mi pasă de reguli și poveștile de genul ”Așa se face”, ”Așa e frumos”, ”Așa trebuie”, ”Așa face toată lumea”, ”Așa zic specialiștii” mă lasă rece. Cu alte cuvinte, dacă-mi ...Afisari34.456

Păstrează-ți mințile în bucătărie vara asta: Brânză la cuptor cu legume
”Iarna nu-i ca vara” spunea, la un moment dat, un ”clasic” în viață :)). Și cu siguranță nici ”Vara nu-i ca iarna”, mai ales în bucătărie. Adică, dacă iarna statul ...Afisari31.127

Aromat & sofisticat. Sparanghel verde cu ouă ”sunny”, un preparat de 5 stele
Prima dată când am gustat sparanghelul, în Germania, nu mi-a plăcut. Probabil că din pricina aromei sale distincte, care la acea vreme nu se asemuia cu nimic din ce mâncasem ...Afisari60.210

Mai multe rețete


Promoții & Reduceri