Cele mai noi articole din revistă

Slooow food: Pui mediteranean cu măsline, gătit la tajine


advertisement

…cred din tot sufletul că existo o carte  pe care pasionații de gătit și gurmanzii (deopotrivă) ar trebui să o citească. Este vorba despre ”Cămara diavolului”, creația lui Jim Crace, care în cele 64 de povestiri ale sale, suprarealiste, transformă mâncarea și ingredientele ei într-un tablou pe care, poate, l-ai intuit, l-ai simțit, l-ai gândit, dar, cu siguranță nu l-ai văzut niciodată.

1

Cartea am citit-o demult dar există încă imagini care-mi stăruie vii în memorie. Una dintre acestea este piatra de…supă.

Piatra aceasta este un ingredient magic, o piatră obișnuită ”culeasă” din mare, pe care doamna casei o punea pe fundul oalei în care gătea fiecare supă. Ciudățenia, ciudățeniilor nu este obiceiul cu pricina, ci faptul că piatra asta transforma fiecare supă (sau ciorbă) într-o minunăție. Cum reușea asta? Pentru că era o piatră fermecată, una care păstra undeva, în memoria ei aspră, gustul și aromele fiecărei supe de dinaintea ei.

Piatra de supă este o metaforă, și este prea puțin probabil ca cineva să aibă dosit pe undeva, prin cămară, dimpreună cu sarea, piperul și celelalte condimene și un astfel de ingredient neobișnuit. Însă există ceva, exact în lumea noastră, care memorează aromele pentru a le împrumuta, apoi, următoarei și următoarei mâncări.

Primul meu vas roman, că despre el este vorba, l-am cumpărat cu mulți ani în urmă (vreo 10) din Târgul Olarilor. Pasionată de tot ce este neobișnuit, m-am lăsat furată de ”construcția” aceea nesmălțuită, poroasă și cu capac pe care – am aflat ulterior – trebuia să o scufund pentru 15 minute  în apă înainte de a o folosi. Asta mi-a plăcut, la fel ca și interdicția de a o spăla cu detergent (din pricina porilor săi deschiși). 

18

De-a lungul celor 10 ani am învățat să ne înțelegem una pe cealaltă – oala și cu mine – și după ce în măruntaiele ei s-au copt generații întregi de pește, pui și alte minunății, rolul ei s-a rezumat, în ultima vreme, la sarmale. Sarmale mai mult mititele decât mari (după cum le place ardelenilor să gătească), pregătite la cuptor în apă și aburi, care aromatizează fiecare nouă porție într-un fel încântător. Sarmalele gătite în vasul roman cel vechi sunt excepționale. Minunate!

Și deși acum, în noua mea casă, folosesc un vas tajine pentru toate aceste opreațiuni, sper ca în timp, să capete și el dexteritatea de a aroma fiecare fel de mâncare cu câte ceva din tot ce a trecut printre pereții săi frumoși, care seamănă atât de tare cu cărămida.

 

Dacă îți place, dă un like și un share:

Adăugată de

Promoții și reduceri

Alexandra

Gatitul ca o pasiune, nu ca necesitate. Revista aceasta este o călătorie. În alte lumi. Cu gust. Iar dacă te-ai săturat de tocana de cartofi, eşti deschis(ă) la minte, te ...

Similare

  • Persoane : 4
  • Porții : 4
  • Persoane : 2
  • Porții : 2
  • Timp de gătire : 20 Min

ULTIMELE ARTICOLE


Campania ”Și eu dau aripi!”: De ce să ajutăm? Pentru că putem :)
Le vedem, uneori, acolo sus, pe cer, cu aripile lor frumoase larg întinse, în zbor....

Cel mai bun aluat de pizza se face ”la ochi”
Ne-am obișnuit să măsurăm totul în bucătărie. Și dacă nu folosim cântarul și precizia lui,...

Pregătește un ice tea de vară în 3 pași simpli!
Îl găsim la sticlă pe la toate magazinele și, dacă nu suntem atenți, am putea...

Cum să cumperi o locuință pe care nu ți-o permiți (I)
Hmmmm….Sună cam ciudat, știu. Dacă nu-ți poți permite o anumită locuință pe care, poate, ți-o dorești, sau la care visezi...

Cum să pregătești cea mai bună ceapă caramelizată?
Uneori, în unele rețete, nimic nu e mai bun decât ceapa caramelizată. Bulb banal și pișcător, care nu e recomandat...

Vopsește ouăle roșii în mod natural
Ori de câte ori mă gândesc la Paști (Paște) îmi amintesc de bunica. Ea pregătea fel de fel de bunătăți...
Mai multe articole

Promoții & Reduceri