Orice tartă ai vrea să pregătești, indiferent că vorbim despre un preparat sărat sau dulce, trebuie să aibă un blat fin. Și deși parte o treabă complicată, te asigur că nu există ceva mai simplu, cu puțin exercițiu și îndemânare orice începător în ale bucătăriei reușind să o pregătească.
Cantitățile din rețeta noastră de astăzi sunt pentru o tartă medie, iar în cazul în care vrei să coci mai multe, mărește cantitățile. Mai ales că, aluatul rămas îl poți păstra în congelator fără probleme.
Pentru o crustă avem nevoie de:
*3 linguri de unt rece, de la frigider, tăiat cuburi cât mai mici
*1 cană de făină albă
*1/2 linguriță de sare
*aproximativ 2 linguri de apă rece ca gheața
Cum să o pregătești?
1.Pune într-un bol toate ingredientele, mai puțin apa, apoi rupe untul cu degetele și amestecă-l cu făina, până nu-l mai simți deloc și îți rezultă o compoziție nisipoasă, care stă adunată când o prinzi în pumn
2.Adaugă apa pentru a lega compoziția (dacă aluatul e prea sfărâmicios, mai pune puțină apă, iar dacă e prea moale, mai adaugă făină) și frământă vreo 10 secunde
3.Pudrează cu puțină făină masa de lucru, apoi întinde aluatul cu un făcăleț. Dacă e mai subțire va fi mai bun. Pentru a ști cât de mare trebuie să fie foaia de aluat, folosește forma de tartă pe care o vei folosi pentru a măsura aluatul, dar ai grijă că foaia trebuie să-ți ajungă și pe laturile formei
4.După ce ai întins aluatul, rulează-l cu grijă pe făcăleț, ca să nu se rupă, apoi întinde-l peste tava în care îl vei coace
5.Acoperă toată tava (fundul și marginile ei) cu aluat, apoi, pentru a scăpa de surplusul de cocă, treci cu făcălețul peste gura tăvii. Tava nu trebuie unsă în prealabil, pentru că datorită untului din compoziție, aluatul nu se va lipi
6.Cu autorul unei furculițe înțeapă fundul aluatului și dă tava la frigider pentru minim 30 de minute
7.Cu aproximativ 10 minute înainte să scoți aluatul din frigider, încinge cuptorul la 200 de grade Celsius
8.Scoate tava din frigider și coace aluatul pentru 15-20 de minute la 200 de grade.
9. Scoate crusta din cuptor, apoi umple-o cu orice umplutură dorești
PS. Vei auzi șoptindu-se că e nevoie de greutăți peste aluat, pentru ca acesta să nu se umfle când se coace, dar te asigur că nu e cazul. Dacă îl înțepi suficient cu furculița, aerul nu va rămâne captiv sub foaia de aluat și nu se va umfla în cuptor.
No comments yet.