Mâncarea in vremea COVID: Pâine cu bicarbonat, apă sau bere

Mâncarea in vremea COVID: Pâine cu bicarbonat, apă sau bere

Azi s-au împlinit două săptămâni de când stăm acasă. În ultimele 14 zile n-am ieșit decât de vreo trei ori și doar pentru a cumpăra mâncare.

În astfel de momente ajungi să prețuiești toate acele nimicuri pe care până acum le luai de bune. Precum ieșitul în soare, umblatul brambura prin oraș, oamenii dragi.

Cam lucrurile acestea mi-au trecut prin cap în timp ce priveam – acum câteva zile (nu mai știu câte) – raftul gol de făină din ditamai hypermarketul sau când umblam de colo – colo prin magazine după câteva pliculețe de drojdie uscată.

COVID – 19, un organism pe care nici măcar nu-l vedem, a reușit, în doar câteva săptămâni, să ne dea întreaga lume peste cap și ne-a făcut să ne înscriem într-o cursă nebună pentru câteva ”ingrediente” banale, precum hârtia igienică, făina sau drojdia. Activitate de care am fi râs cu gura până la urechi cu o lună în urmă.

Micul organism este și cel care ne obligă să ne închidem în casă, să ne pese mai mult de cei din jur, vulnerabili, dar și să re-învățăm să ne controlăm spaimele și să ne folosim creativitatea. În umplerea timpului liber, de care acum beneficiem din plin, dar și în a folosi cât mai bine resursele limitate pe care le-am adunat – hârciogi – în cămară.

Pâinea cu bicarbonat se înscrie perfect în trendul noilor vremuri în care ne-am trezit fără drojdie, însă invenția este una foarte veche. Un astfel de preparat este întâlnit în Irlanda, dar și în Australia, acolo unde călătorii și aventurierii care nu beneficiau de prea multe resurse și de timp de dospit, au preluat rețeta de la aborigeni și au învățat s-o pregătească aproape în drum, de multe ori îmbogățită cu bere.

PÂINE CU PRAF DE COPT/BICARBONAT

Ingrediente:

*4 căni de făină albă (cănile sunt obișnuite, de apă)

*1 lingură rasă de sare

*1 lingură rasă de praf de cop sau de bicarbonat

*2 cubulețe de unt nesărat

*2 linguri de lapte

*puțină (vreo 20 – 30 de grame) brânză veche (cheddar, parmezan) rasă

*aproximativ o cană de apă călduță

Preparare:

1.Pornește cuptorul și lasă-l să se încingă la 180 de grade Celsius

2.Într-un bol amestecă făina cu sarea și praful de copt.

3.Adaugă untul și rupe-l cu degetele până când nu se mai simte în făină, iar apoi pune în compoziție laptele și brânza rasă

4.Adaugă apa călduță până când îți rezultă o cocă bine legată, nu foarte moale, care nu ți se lipește de mâini, dar pe care o poți frământa fără efort

5.Frământă aluatul pentru aproximativ 5 minute, transformă-l într-o bilă și pune-l într-o tavă de cuptor pe care ai așezat o foaie de copt

6.Aplatizează bila cu palma și fă-i două tăieturi – nu foarte adânci – cu un cuțit ascuțit

7.Dă pâinea la cuptor pentru 40 de minute, la 180 de grade.

Vei avea, la final, o pâine densă și hrănitoare, bine crescută, care va avea un gust ușor diferit decât pâinea cu drojdie, dar care nu va fi mai puțin gustoasă. Mai mult, dacă vrei să o faci și mai interesantă, adică să o ”construiești” la fel cum o făceau călătorii ajunși pe drumurile fierbinți ale Australiei, înlocuiește toată cantitatea de apă folosită, cu bere. Gustul pâinii se va schimba în funcție de berea pe care o vei folosi 🙂

Recipe Rating

  • (4.8 /5)
  • 2 ratings

CADOURI Lullula – recomandarea Rețete Fine

About Chef

Related Recipes