Rapid și sănătos: Orez cu legume și parmezan

Rapid și sănătos: Orez cu legume și parmezan

Copilăria mea a fost, cred, un coșmar pentru părinții mei. Și cum ar fi putut fi ei liniștiți când au avut pe lângă casă un copil atât de mofturos care nu mânca, practic, nimic. Nici carne, nici ardei, nici chiftele, nici pește și aproape nimic din ce se gătea în casă. Norocul meu (și-al lor) au fost macaroanele cu brânză, care au reușit să mă salveze de la inaniție și care m-au făcut mare. Dar și ele până la un punct. Pentru că după o aventură culinară care a combinat macaroanele cu brânză, zahărul și murăturile, toate în aceeași farfurie, urmată de o greață de câteva zile, m-am lăsat și de ele.

Parcă și acum îmi amintesc, ca prin ceață, marea sărbătoare, când, la o ieșire, m-a lovit din senin pofta și-am mâncat un mic, spre uimirea tuturor celor prezenți.

Mare pacoste, recunosc, dar dintre toate legumele pe care, culmea, le mai mâncam, n-am reușit niciodată să mă împac cu ardeiul. Nici acum, copil mare fiind, nu mă omor după el, însă unul din specia cu pricina a reușit – totuși – să-mi ajungă la inimă. Este vorba despre ardeiul kapia pe care îl folosesc în nenumărate preparate și pe care – am grijă – să-l am tot timpul la îndemână.

Balamucul cu COVID, coronavirus sau cum vreți să-i spuneți, m-a făcut să adun obsesiv ardei kapia în frigider. Și, după cum se întâmplă cu legumele nemâncate, unii dintre ”domni” n-au mai fost tineri deloc.

Omleta, frittata, quiche-ul și orezul sunt preparatele cu ajutorul cărora poți scăpa de ”resturile” din frigider, ardeii mei kapia trecuți de prima tinerețe fiind principalul motiv pentru care am pregătit azi un orez rapid cu legume și parmezan, extrem de versatil și rapid de gătit, care poate fi mediteranean, de e gătit cu sare, piper și parmezan sau care poate căpăta o ușoară tentă asiatică de e combinat cu vreo 2 linguri de sos de soia și puțină zeamă de lămâie, pe lângă sare și piper. Pentru că aventuri de genul celei care m-a lecuit de macaroanele cu brânză am tot avut de-a lungul anilor, azi am ales să le pun pe toate la un loc – Asia și Europa – în aceeași oală.

Partea bună cu orezul acesta este nu doar că e gata cât ai zice ”Parmezan!”, ci că poate fi mâncat fie ca fel principal, fie ca garnitură pe lângă șnițel de pui. De exemplu.

OREZ CU LEGUME ȘI PARMEZAN:

Ingrediente pentru 2 porții

*1 cană de orez cu bobul lung, care nu se lipește

*2 căni de apă

*sare

*3 ardei kapia mici (sau 2 mai mari)

*1 ceapă albă mare

*2 căței de usturoi

*3 roșii cherry tăiate în patru

*1 pumn de ghebe de la congelator (opțional) – dacă ai ciuperci proaspete folosește o mână

*1 pumn de mazăre de la congelator sau de la borcan

*sare & piper

*2 linguri de ulei de măsline

*parmezan ras pentru fiecare farfurie

Preparare:

1.Fierbe orezul ca AICI

2.În timp ce fierbe orezul taie ceapa și usturoiul felii subțiri, iar ardeiul bucăți mai mărișoare

3.Pune o tigaie antiaderentă tip wok la foc mare și încinge uleiul apoi sotează puțin ceapa și usturoiul

4.După aproximativ 10 secunde, adaugă ardeiul, mazărea, ciupercile și roșiile și pune un sfert de cană de apă caldă. Lasă totul să fiarbă până scade apa, amestecând din când în când. Dacă legumele nu s-au înmuiat, repetă operațiunea.

5.După ce orezul s-a fiert și legumele s-au înmuiat, pune orezul peste legume, stinge focul și apoi potrivește de sare și piper. Dacă vrei să-i dai orezului o ușoară tentă asiatică, adaugă 2 linguri de sos de soia și câțiva stropi de zeamă de lămâie. Amestecă și gustă

6.Împarte orezul în boluri apoi încheie cu parmezan ras

Recipe Rating

  • (5 /5)
  • 1 rating

About Chef

Related Recipes