Nu se știe exact cine, cum și când a inventat ”Banana bread” (pâinea cu banane), dar e clar ca lumina zilei că rețeta s-a născut în America. Unii spun că ea a fost creată de gospodine în perioada Marii Crize din anii 30, când prea puțini își permiteau să risipească mâncarea, femeile ingenioase găsind o modalitate creativă și interesantă de a ”salva” bananele trecute bine de prima tinerețe.
Pentru că gurile rele au și ele ceva de spus, potrivit lor Banana bread ar fi fost născocită (tot în America) de către corporațiile ce încercau să vândă cât mai multă făină și praf de copt.
Indiferent care e cauza care a dus la nașterea ei, Banana bread este bine venită când vezi că bananele cumpărate acum câteva zile s-au umplut de pistrui sau – mai rău – s-au maronit bine și nu te lasă inima să le arunci. Dar nici să le mănânci.
În fața unei astfel de dileme m-am găsit, și eu, acum câteva zile când m-am gândit ca, odată cu rezolvarea problemei bananelor ce se pregăteau să-și dea obsteșcul sfârșit, n-ar fi rău să exagerez lucrurile la maxim și să scap, cu ocazia asta, și de mixul de nuci și stafide și de prunele uscate pe care le aveam prin sertare.
Ce-a ieșit…Hmmm…Trebuie încercat. Musai. Dar a fost așa de bun de m-a făcut să ”sparg” dulapul cu porțelanurile alea bune și să desfac punga de ceai cu portocale adusă din Azore pe care o țineam…Nu știu pentru ce, dar probabil fix pentru Banana bread
Banana bread cu nuci, stafide și prune uscate
Ingrediente:
*3 banane coapte bine, bine
*1/2 de cană de unt moale
*1/2 de cană de zahăr brun
*1 cană și jumătate de făină albă
*1 linguriță de sare
*1 mână de mix de nuci cu stafide
*2 mâini de prune uscate
*2 ouă
*1 lingură praf de copt
*1 pliculeț de zahăr vanilat
Îți mai trebuie:
*1 cană de aproximativ 250 ml, pentru măsurat
*1 tavă de chec unsă bine cu unt și pudrată (la fel de bine) cu făină
*3 boluri de mărime medie
*un mixer
Preparare:
1.Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și lasă-l să se încingă bine
2.Amstecă într-un bol făina cu sarea și praful de copt
3.În alt bol rupe bananele și zdrobește-le bine cu o furculiță (dacă vrei să nu simți picior de banană prin pâinea ta, fă bananele praf cu ajutorul unui blender vertical)
4.În alt bol (al treilea :D) amestecă untul cu zahărul și zahărul vanilat, ajutându-te de mixer, după care adaugi în compoziție ouăle bătute și bananele făcute terci
5.Pune amestecul de făină, praf de copt și sare peste amestecul de banane și, cu ajutorul unei linguri amestecă totul până se încorporează făina. Adaugă, apoi, prunele uscate tăiate bucăți medii și mixul de nuci pe care l-ai mărunțit puțin (nu prea tare), în prealabil, cu un cuțit.
6.Pune aluatul în tava unsă cu unt și tapetată cu făină și dă la cuptor pentru aproximativ o oră, la 180 de grade.
7.Painea e gata când scobitoarea cu care o testezi e curată.
Rate this recipe
1 People Rated This Recipe
Average Rating
No comments yet.