Fin & Delicat. Unt cu flori de chives și sare de mare

Fin & Delicat. Unt cu flori de chives și sare de mare

Așa cum am spus și cu alte ocazii, condimentele – pasiunea și curiozitatea imense față de ele – au fost cele care m-au adus în fața plitei, aragazului și a cuptorului. Ele mi-au fost cel mai bun profesor. Ele m-au învățat să gătesc. Și mi-au complicat mâncărurile și existența în cele mai frumoase moduri posibile.

Ierburile, în general, și cele ale Mediteranei, în special au avut același efect asupra mea și nu pierd nicio ocazie în a descoperi câte ceva nou. Și de a experimenta alte și alte gusturi.

Gătitul cu flori a fost pentru mult timp o necunoscută pentru mine. Am avut altele cu care să-mi bat capul. Însă de când chives-ul, cepșoara sau ceapa de tuns, cum vrei să-i spui, s-a întins ca o nebună peste tot prin grădină, am știut că trebuie să explorez partea aceasta a gastronomiei.

Chives e o plantă minunată, care nu numai că arată extraordinar în grădină și este mult iubită de albine și fluturi, dar înveselește orice spațiu de acum, de la începutul lui mai, și până departe spre jumătatea lui iunie, cu florile movulii, ca niște mici pompoane.

Gustul chives-ului este unul subtil, de ceapă, atât tulpinițele ce pot fi tunse de primăvara până toamna târziu, cât și florile comestibile împărtășind aceeași aromă.

Ceapă așadar…Dar fină…Și extraordinară. Pentru că florile presărate într-un fel de mâncare au în primul rând un impact psihologic. Cu alte cuvinte, mi-a plăcut mai mult decât mă așteptam și vreau să recunosc, să gătesc cu florile de chives. Tot procesul a devenit unul foarte delicat…De o finețe incredibilă. Și tot timpul cât am amestecat untul cu micile minuni violet m-am gândit că așa trebuie să se simtă albinele și zânele… Într-atât de magic a fost totul.

Să faci unt cu ierburi proaspete e o treabă foarte ușor de întreprins. Pentru că odată ce ai amestecat grăsimea cu sarea de mare, cu florile ori ierburile, ele rezistă foarte mult. Mai ales că de învelești untul în folie alimentară și îi dai o formă lungă, de baton, poți da untul la congelator, pentru ca apoi să-l scoți de-acolo oricând și să impresionezi pe oricine.

Dar să trecem la treabă.

UNT CU FLORI DE CHIVES ȘI SARE DE MARE:

Ingrediente pentru o masă:

*1/2 pachet de unt nesărat de o calitate cât mai bună

*3 flori de chives

*sare de mare cam cât cuprinzi de două ori cu trei degete (nu foarte multă, pentru că nu vrem să fie prea sărat)

Preparare:

1.Lasă untul la înmuiat și când devine foarte ușor de manevrat pune-l într-un bol

2.Spală florile de chives, tapează-le cu un prosop de bucătărie, smulge-le din ”pompon” și pune-le peste unt (vei avea o sumedenie de flori violet foarte mici și delicate)

3.Adaugă sarea

4.Amestecă totul cu ajutorul unei spatule de bucătărie, apoi pune untul într-un bol mic din care-l vei servi

5.Pentru că sezonul chives-ului e unul scurt, poți folosi mai mult unt, mai multă sare și flori, pe care le dai apoi la congelator, pentru a te bucura de ele mai târziu. Eu, cel puțin, așa voi face.

Mănâncă untul aromat cu flori întins pe pâine prăjită sau cu câte un cartof copt

Recipe Rating

  • (5 /5)
  • 1 rating

CADOURI Lullula – recomandarea Rețete Fine

About Chef

Related Recipes