Măslinul, copac bătrân și înțelept, nu este nici pe departe așa cum mi-l imaginam înainte să-l cunosc. Și mărturisesc că am fost surprinsă de întortocheala lui. De încovoiere. Dar, probabil că e normal să ți se încovoaie spatele și să-ți pierzi din sprinteneală când trăiești așa de mult. Și vezi atâtea…
…pentru că multe timpuri, epoci, imperii și întâmplări s-au succedat prin viața măslinilor de pe țărmurile Mediteranei. Copacul fiind unul dintre cei mai longevivi de pe planeta noastră…Se spune că în jurul Mării Mediterane se află șapte comori. Șapte măslini-monument care au depășit 2000 de ani de viață…Care sunt de-o vârstă cu era noastră…
Pe lângă un măslin, fiecare dintre noi, fiecare om, este doar o respirație. O tresărire a frunzelor. Și e un mare privilegiu pentru muritorii care suntem să ne împărțim destinul alături de un copac atât de spectaculos. Și să gustăm din (aproape) nemurire.
Un copac – orice copac – e o comoară pe care trebuie să învățăm să o prețuim și e ciudat și trist că într-o lume care se îneacă în plastic mor în fiecare zi atâția copaci…Că noi avem așa puțin respect pentru viață…
În bazinul Mării Mediterane trăiesc unele dintre cele mai longevive popoare de pe Terra. Și e normal. Mă gândesc. Când ele se hrănesc și-și cresc copiii cu ulei de măsline. Pentru că fiecare bob cafeniu sau verde de măslină cuprinde în sfera sa o moleculă din copacul acela care poate să trăiască secole de-a rândul. În lumea aceea aspră, sărată și atât de însetată. Bătută de vânturi, furtuni și valuri.O jumătate de cană din prețiosul ulei se regăsește și în prăjitura noastră de astăzi. Un preparat clasic, de bază în bucătăria mediteraneană, care îi dă gust soarelui, mării, lămâilor și albastrului acela ireal. Pe care nu-l găsești niciunde altundeva.
Rețeta nu-mi aparține. Am găsit-o la Bake from Scratch, am adaptat-o puțin și e o surpriză foarte, foarte plăcută.
PRĂJITURĂ CU ULEI DE MĂSLINE
Ingrediente
*3 ouă mari
*1/2 de cană de zahăr alb
*1/4 de cana de zahăr brun
*1/2 de cană de ulei de măsline extravirgin
*1/2 de cană de lapte
*1 pliculeț de zahăr vanilat
*1 cană și jumătate de făină albă
*1/2 de plic de praf de copt
*1/2 de linguriță de sare
Mai ai nevoie de:
*1 mixer
Preparare:
1.Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și lasă-l să se încingă
2.Pune într-un bol ouăle, zahărul vanilat și zahărul și bate totul bine, cu mixerul, până se îngroașă
3.Adaugă uleiul de măsline, în fir fin, ca la maioneză și încorporează-l bine
4.Adaugă laptele în mixtură
5.Într-un bol separat amestecă făina cu sarea și praful de copt
6.Adaugă mixtura de lapte, ulei de măsline și ouă peste făină, amestecând cu grijă, cu o spatulă
7.Unge tava cu unt și pudreaz-o bine cu făină
8.Toarnă aluatul în tavă și dă totul la cuptor, la 180 de grade, timp de 30 de minute. Prăjitura e coaptă când o scobitoare introdusă în mijlocul ei iese curată.
Notă: Dacă vrei ca prăjitura să capete un gust subtil fructat, unge-o cu puțin ulei de măsline înainte s-o servești.
Rate this recipe
1 People Rated This Recipe
Average Rating
No comments yet.