Vremea minunată din ultima vreme a venit pentru mine cu dor de vară. Cu alte cuvinte abia aștept să ne dea liber la ieșit din casă și să fug la piață, să vorbesc cu oamenii…să cumpăr legume proaspete. E ceva viu și simplu la piețele de producători. Ceva ce nu se compară cu atmosfera formală, sterilă a standurilor de legume de la supermarket.
Azi, umblând aiurea prin telefon, am dat peste o grămadă de poze cu o focaccia pe care am pregătit-o vara trecută. Nu, nu a fost singura cu roșii, pentru că atunci când tomatele cherry îți cresc peste tot, prin grădină, n-ai ce face decât să le folosești. În salate, supe, shakshouka, sosuri și, foarte des, în focaccia.
Și cred că, mai ales că se apropie sărbătorile, o pâinică zâmbăreață aromată cu roșii tăiate felii, ulei de măsline extravirgin și sare de mare e fix ce recomandă doctorul. Pentru sufletul nostru încorsetat în carantină.
Iar dacă vreți să încercați și alte pâini la fel de interesante, AICI găsiți focaccia în tavă și AICI, pâinea cea mai simplă.
FOCACCIA CU ROȘII
Ingrediente:
*2,5 căni de făină albă (căni normale, de apă)
*1 linguriță rasă de sare
*4 linguri de ulei de măsline
*1/4 de cub de dojdie proaspătă sau 1/2 de pliculeț de drojdie uscată
*1 vârf de lingură de zahăr
*vreo 4 roșii cherry (pentru un efect mai interesant combină roșii de mai multe mărimi sau roșii de diverse soiuri și culori)
*sare de mare
*apă călduță cât cuprinde
Preparare aluat:
1.Activează drojdia astfel: pune drojdia într-o cană mai mică sau un pahar, împreună cu o lingură generoasă de făină și cu zahărul. Amestecă cu apă călduță până se transformă într-o pastă moale. Acoperă paharul/cana cu o farfurioară și pune-o într-un loc călduț
2.Până ce crește drojdia, într-un bol mare amestecă făina cu sarea și cu 3 linguri de ulei de măsline, iar după ce drojdia începe să crească, adaug-o în făină. Amestecă totul
3.Umple o cană cu apă călduță și pune-o peste făină, amestecând totul cu o lingură. Când compoziția începe să se lege, renunță la lingură și frământă aluatul cu mâna, până când îți rezultă o cocă foarte moale, care ți se lipește ușor de mână
4.Scoate aluatul din bol, pe masa de lucru pudrată ușor cu făină și frământă bine timp de minim 10 minute. Dacă aluatul e mult prea lipicios, mai adaugă făină, iar dacă e prea tare, mai pune puțină apă.
5.După ce coca e frământată, unge-o cu puțin ulei de măsline și pune-o înapoi în bol, pe care-l acoperi cu un șervet curat și-l așezi într-un loc cald pentru aproximativ 40 de minute
6.Când aluatul își dublează volumul scoate aerul din el împingând ușor, cu pumnul, apoi scoate-l din bol, dă-i formă de bilă apoi pune-ș într-o tavă de cuptor tapetat cu foaie de copt. Apasă bila din aluat ușor, cu palma, ca să se aplatizeze puțin, acoperă cu un șervet curat și lasă să dospească timp de 10 minute
7.Cât timp crește aluatul, pornește cuptorul la 200 de grade Celsius și lasa-l să se încingă, apoi taie roșiile felii
8.După ce s-au scurs cele 10 minute și aluatul a crescut puțin, dă șervetul de bucătărie de-o parte și umple aluatul cu roșii, împingându-le în aluat, pentru că vor avea tendința să cadă. Împinge-le cu degetul fără frică, apoi lasă aluatul să mai crească încă vreo 10 minute.
9.După ce aluatul a dospit, mai împinge încă o dată roșiile în focaccia, unge-o pe toată suprafața cu ulei de măsline extravirgin și presar-o cu sare de mare.
10.Dă focaccia la cuptor, la 200 de grade, pentru aproximativ 30-35 de minute, până când se rumenește.
După ce scoți focaccia din cuptor las-o să se răcorească puțin înainte s-o tai și mănânc-o în maxim o zi de când ai pregătit-o (deși nu cred că va rezista așa mult :D)
Rate this recipe
3 People Rated This Recipe
Average Rating
No comments yet.