Mâncarea în vremea COVID: Supă cremă de țelină și topinambur

Mâncarea în vremea COVID: Supă cremă de țelină și topinambur

Ca stăpână de frigider, cămară și resurse alimentare, în vremea COVID, am înțeles că gătitul, la fel ca mâncatul, trebuie făcute cu cap. Adică s-au dus timpurile în care desfăceam o conserva de fasole din care mâncam trei boabe pentru ca, apoi, s-o uit în frigider, am început să cumpăr – cu precădere – alimente care rezistă mai mult timp și nici nu mai las mâncarea să se strice.

Ce-i drept, niciodată nu mi-a plăcut risipa alimentară. Și mi se face teribil de rușine când mâncarea ajunge la gunoi. Mai ales că știu prea bine că în lume sunt copii care merg la culcare cu burtica goală… Mi se pare o aroganță greu de îndurat.

Nu cred că trăim vremuri în care putem arunca mâncarea cu seninătate. Mai ales că orice epuizare de alimente ne obligă să ieșim din casă. Și, odată cu asta, să ne expunem virusului. Un dușman nevăzut, dar care pândește. De pe mânerul coșului de cumpărături, din aerul pe care îl respirăm. De pretutindeni.

Acesta a fost și unul dintre motivele pentru care, acum două săptămâni, am cumpărat topinambur.

Deși sună exotic, topinambur este o legumă cât se poate de banală, rudă îndepărtată a florii soarelui, care arată ca un cartof, care e – de fapt – un soi de nap cu gust total neașteptat de anghinare.

Deci un fel de struțo-cămilă a legumelor care, odată mistuită într-o supă cremă, te va uimi. Cu finețea ei…și cu gustul bun…

SUPĂ CREMĂ DE ȚELINĂ ȘI TOPINAMBUR

Ingrediente pentru 2 persoane:

*5 topinamburi

*1 ceapă mijlocie

*3 căței de usturoi

*2 cubulețe de unt

*o bucățică de țelină

*2 linguri ulei de măsline

*1 cub de supă de legume sau, dacă n-ai, apă

*puțină zeamă de lămâie

Pregătire:

1.Curăță topinamburul de coajă, spală-l și taie-l cubulețe

2.Fă la fel cu bucata de țelină

3.Taie felii fine ceapa și usturoiul

4.Într-o cratiță topește un cubuleț de unt în uleiul de măsline și adaugă ceapa

5.Când ceapa s-a înmuiat puțin, adaugă țelina, topinamburul și usturoiul. Amestecă bine și apoi pune apă, cât să acopere bine toate legumele.

6.Pune cubul de legume în supă, pune-i un capac cratiței și lasă legumele să fiarbă la foc mediu spre mic

7.După ce legumele s-au fiert (pot fi împunse cu ușurință cu furculița), cu ajutorul unui blender vertical, transformă totul în cremă

8.Stinge focul, adaugă cel de-al doilea cubuleț de unt, potrivește de sare și piper, gustă și adaugă doi trei stropi de zeamă de lămâie

Mănâncă supa cu pâine prăjită în foarte puțin ulei de măsline, fix așa cum e sau, eventual, cu o linguriță de smântână.

Recipe Rating

  • (5 /5)
  • 1 rating

CADOURI Lullula – recomandarea Rețete Fine

About Chef

Related Recipes