Bunica mea a avut părul blond și ochi albaștri. A fost frumoasă. Și îmi amintesc și acum cum își pieptăna părul lung până la brâu pentru ca apoi să-l împletească în două cozi groase pe care le înfășura în jurul capului. Ca pe o coroană.
Imaginea ei mă însoțește mereu ca o nălucă ori de câte ori îmi amintesc de rădăcinile mele. Deopotrivă cu satul ei, cu valea plină de rațe și gâște, cu pământul nisipos, plin de mușețel sălbatic.
Dacă stau bine să mă gândesc, în niciun alt loc din lumea aceasta nu am mai văzut atâta mușețel sălbatic. Cu mirosul lui inconfundabil. De plantă făcătoare de bine.
Bunica pieptănându-și părul lung este una dintre cele mai stăruitoare amintiri din copilărie. Dimpreună cu ploatănul (reg. soba) pe care ea gătea cele mai minunate mâncăruri, pocnetul ușor al lemnelor, tufele de zmeură de lângă fântână, cloștile cu pui, mâțele. Și mușețelul de pretutindeni.
E ceva special și magic la lumea satului. Un vis care leagă cu ițe de abur moale toate amintirile noastre. Și ori de câte ori drumurile, pașii și roțile mașinii mă duc în alt și alt sat, fiecare loc mă aruncă înapoi. În lumea aceea, de atunci, a bunicii. Indiferent că sunt la Viscri (pe care l-am prins în fotografiile de aici), Biertan, Șura Mare sau oriunde altundeva.
Papricașul de pui cu găluște face parte – și el – din pleiada de amintiri ale copilului care am fost. Pentru care gătea bunica. Și cred că dragostea cu care ea a amestecat în oale și a potrivit gusturile și-a făcut drum până în inima mea. Pentru că rețeta dragă pe care o împărtășesc cu voi astăzi mai mult am intuit-o decât am copiat-o. Rezultatul fiind ca acum 30 și ceva de ani. Când bunica pregătea mâncare, pe ploatănul ei, pentru noi, cei mai mici din familie.
PAPRICAȘ DE PUI CU GĂLUȘTE
Ingrediente pentru tocană
*piept de pui (sau ciocănele de pui)
*1 ceapă mare
*3 căței de usturoi
*1 ardei capia
*2 linguri de ulei de măsline (sau de care ai)
*1 lingură cu vârf de boia de ardei
*1 lingură de pastă de roșii
*sare & piper
Ingrediente pentru găluște
*1 ou
*1 lingură de ulei de măsline
*puțină sare
*făină albă
Preparare:
1.Taie ceapa, ardeiul și usturoiul în felii fine și pieptul de pui cubulețe
2.Pune o cratiță mărișoară la foc mijlociu și sotează legumele în uleiul de măsline.
3.Când legumele s-au înmuiat puțin, adaugă boiaua de ardei dulce, amestecă bine și adaugă pune pieptul de pui. Amestecă puțin și lasă să se cunoască aromele vreo 10 secunde.
4.Adaugă apă călduță în cratița din poveste, cât să acopere încă o dată carnea și legumele, adaugă pasta de roșii, pune-i un capac cratiței și lasă totul să fiarbă la foc mijlociu
4.După ce legumele și puiul s-au fiert, gustă și potrivește de sare și piper. Pune capacul, fă focul mic și apucă-te de găluște
5.Sparge oul într-o farfurie adâncă și bate-l împreună cu puțină sare și cu uleiul de măsline.
6.Adaugă făina albă în ploaie, până când îți rezultă o pastă mai mult moale decât tare.
7.Cu ajutorul unei linguri pune din compoziția cu ou și făină, puțin câte puțin în zeama cu pui și legume. Nu fă găluștele prea mari că ele se umflă
8.Pune-i capacul cratiței și lasă papricașul la foc mic până fierb găluștele (aproximativ 5-10 minute dacă)
9.După ce găluștele au fiert, îngroașă tocana astfel: pune o lingură de făină albă într-o cană, împreună cu cât mai multă zeamă din tocană. Amestecă bine, să nu aibă cocoloașe și toarnă totul în papricaș. Mai lasă să dea într-un clocot până când se leagă și se îngroașă zeama și gata
Papricașul e minunat cu mămăligă
Rate this recipe
1 People Rated This Recipe
Average Rating
No comments yet.