Shakshouka – sau cum se gătesc ouăle în Orient

Plin de arome interesante se dovedește a fi Orientul. Și dacă îți plac condimentele știi prea bine că multe dintre ”prafurile” magice necesare într-o bucătărie inspirată și interesantă vin de acolo. Ca o îndrăgostită de miresme și arome, nu pot ignora din punct de vedere culinar bazinul Mării Moarte, nordul Africii cu bucătăria sa berberă, cu căldura și deșertul. Cu apa de trandafiri, șofranul, cuminul, cardamomul, menta, harissa, semințele de susan care te duc pe tărâmurile celor ”1001 de nopți”

Cât am fost plecați la Viena, un pachet a fost adus acasă de către un curier. Pentru că Lau n-a vrut să-mi spună despre ce este vorba, a trebuit să aștept – cu chiu, cu vai – să ne întoarcem în țară pentru a afla ce conținea cutia cu pricina.

Poate că pentru unii nici nu pare prea interesant, dar pentru mine s-a dovedit a fi un cadou minunat. Pentru că ”moșul” mi-a adus tocmai din Marea Britanie (în limba engleză, deci) o culegere de rețete pentru brunch, cuprinzând mâncăruri tradiționale din întreaga lume, marca Lonely Planet. Oh și ce tare m-am mai bucurat, pentru că, probabil știți deja, cât de mult îmi place să explorez (prin intermediul mâncării) alte tărâmuri și culturi.

11

Dintre toate preparatele enunțate, cel mai mult m-au atras bucatele asiatice, cele atât de ciudate, dar ochii mi-au căzut pe un fel de mâncare originar din nordul Africii (Tunisia), gătit peste tot în Israel, care se regăsește și în alte bucătării orientale. Este vorba despre shakshouka, ce descrie ouăle crude pregătite într-un sos bogat de roșii, ardei, ceapă, usturoi și mirodenii. Interesant este că prepar de mult un fel de mâncare (foarte) asemănător, fără a avea, însă habar ce făceam eu pe plitele mele.

oualerosiile

Pentru că mâncarea e minunată mai ales de e pregătită cu roșii dulci, de vară (cu cele de acum – chiar și dacă sunt cherry – îți va ieși o Shakshouka mai acrișoară) am decis să pun rețeta pe blog. Mulți spun că preparatul e numai bun pentru brunch, dar, dacă ar fi după capul meu, l-aș servi – fără probleme – și la masa de prânz.

Buuuuuuuun, să-i dăm drumul

Shakshouka

Ingrediente:

*vreo 4 roșii mijlocii (sau o mână generoasă de roșii cherry)

*1 conservă de roșii cuburi

*3-4 căței de usturoi tăiați felii subțiri

*1 ceapă albă (tăiată julienne)

*2 ardei kapia (tăiați julienne)

*4 ouă

*cumin măcinat

*2 linguri de ulei de măsline extravirgin

*sare, piper

*1 lingură de zahăr brun (opțional) pentru a îndulci roșiile de iarnă

*parmezan (opțional) – nu este prins în rețeta originală, dar se poate varia fără probleme

10

Preparare:

1. Într-o tigaie generoasă pe care o poți pune la cuptor, călește în uleiul de măsline, la foc mediu ceapa și ardeiul.

3

2. Când legumele s-au înmuiat puțin, adaugă usturoiul. Lasă totul să se soteze aproximativ 1 minut, după care adaugă conserva de roșii și roșiile tăiate în cubulețe.

6

3. Acoperă vasul cu un capac și lasă legumele să fiarbă înăbușit la foc mijlociu, amestecând din când în când

4. Când sosul s-a îngroșat – după aproximativ 10 minute – condimentează după gust cu sare, piper, aproximativ o linguriță de cumin și, dacă roșiile ți se par prea acre, cu zahăr. Gustă și echilibrează condimentele.

7

5. Sparge cu grijă câte un ou și așează-l, apoi, în sosul în care ai făcut o gropiță. Repetă operațiunea cu toate ouăle, pe care, apoi, le sărezi și le piperezi

1213

6. Acum e momentul fie să pui un capac peste tigaie, să dai focul la minim și să lași ouăle să se închege, fie să dai vasul cu Shakshouka la cuptor, la 180 de grade pentru aproximativ 20 de minute. Eu am ales a doua variantă

7. După ce ouăle s-au gătit rade peste ele niște parmerzan și servește-le cu frunze de coriandru tocate grosier. Pentru că nu mă omor după coriandru verde (mi se pare mult prea aromat), am pus peste ouă o pastă de coriandru de la borcan (am cumpărat-o de la Lidl).

8. Shakshouka merge perfect cu pâine cu măsline ruptă cu mâna :). Mmmmmmmmmmmmm

Recipe Rating

  • (5 /5)
  • 1 rating

CADOURI Lullula – recomandarea Rețete Fine

About Chef

Related Recipes