Sănătatea și timpul sunt două dintre bunurile noastre cele mai de preț. În primul rând din pricină că fără sănătate nimic nu mai contează, în timp ce timpul pierdut, nu mai poate fi regăsit niciodată. În această ordine de idei, unul dintre domeniile în care se pierde cel mai mult timp acasă este gătitul. Asta din cauză că, pentru a crește, aluatul are nevoie de timp, în timp ce multe minute, sferturi și jumătăți de ore prețioase se pierd în timp ce așteptăm să fiarbă apa, să se poșeze legumele, să se coacă prăjiturile sau fripturile.
Din păcate, tot acest timp se scade din momentele pe care le-am putea petrece cu cei dragi sau din secundele dedicate propriei persoane. Din fericire, există câteva metode simple de a câștiga minute bune în bucătărie (pentru a le valorifica în altă parte), totul fiind extrem de simplu.
* investește într-un fierbător electric – aparatele electrocasnice nu au fost inventate degeaba, cel mai simplu mod de a face apa să fiarbă de două ori mai repede decât pe aragaz ori plită sau de a o avea mereu caldă pentru o supă, un sos sau un ceai, fiind fierbătorul. Mai ales că nu trebuie decât să-l bagi în priză, să apeși pe un buton și, după două minute, apa e gata caldă sau fiartă.
*pune legumele la fiert direct în apă caldă – indiferent pentru ce ai avea nevoie de apă fierbinte sau de legumele pe care ai vrea să le fierbi, pune în oala de supă sau pentru fiert cartofii, direct apă caldă. Așa vei câștiga câteva minute bune din gătit
*adaugă apă caldă în sosuri și tocănuri – dacă ai impresia că sosul sau tocana sunt prea groase și mai au nevoie să fie subțiate cu niște apă, nu opta pentru apă rece, ci caldă sau fierbinte. Dacă vei pune apă rece, vei opri sosul din fierbere și vei avea din nou de așteptat până mâncarea reajunge la temperatura optimă
*cumpără un tocător electric – unele investiții sunt perfecte în bucătărie, tocătorul electric mic fiind una dintre ele. De îl vei avea, nu te vei mai chinui să toci ceapa, morcovii sau verdețurile, o simplă apăsare de palmă fiind suficientă
*spală vase în timp ce gătești – pentru a nu te trezi că, după masă, cu burta plină, ai un munte de vase de spălat, curăță tot ce poți în timp ce gătești. Cele mai bune momente sunt cele de ”pauză”, în timp ce aștepți să fiarbă legumele, sau să ce coacă plăcintele
*pune resturile în bol – pentru a nu face o sută de drumuri de la masa de lucru, la coșul de gunoi pentru a arunca semințe, coji sau cotoare, mai bine ține lângă tine un bol mai mare în care să pui toate resturile, pe care le vei arunca la sfârșit
*gătește simplu – nu te complica să pregătești în fiecare zi rețete foarte complicate, care necesită o grămadă de pași de gătire. Mai bine păstrează lucrurile cât mai simple și mâncarea cât mai proaspătă. Lasă mâncărurile complicate pentru zilele de week-end, când ai mai mult timp și chef de gătit
*pregătește aluaturile din timp – aluaturile fragede preferate în rețetele de quiche sau tarte pot fi pregătite din timp și ținute la congelator. Așa le vei scoate când vei avea nevoie de ele și vei salva cel puțin 45 de minute din timpul necesar într-o rețetă de quiche sau de tartă
*păstrează toate ingredientele la îndemână – la fel ca și în cazul resturilor, pentru a nu face o mie de drumuri între dulapuri, sertare și masa de lucru în timp ce gătești, pregătește-ți toate ustensilele și ingredientele înainte de a te apuca de lucru și ține-le lângă tine, la îndemână.
*încinge cuptorul din timp – nu-i da drumul cuptorului doar în momentul în care ai terminat prepararea prăjiturii, ci înainte să te apuci de ea. Așa vei câștiga timp prețios, pentru că se va coace mai repede. Acest lucru e valabil și în cazul pâinii, al fripturilor și al tuturor mâncărurilor la cuptor
No comments yet.