Nici n-a început Postul Paștelui și eu mă gândesc deja la ouăle vopsite, veți spune, poate. Da, uite că s-a întâmplat, chiar dacă ortodocșii nu sunt nici pe departe ”in the Easter mood” (în starea specifică sărbătorilor), iar eu sunt cât se poate de ortodoxă.
De vină pentru activitatea mea de azi dimineață, când am folosit timpul pentru vopsit ouă (say whaat?) e drumul nostru la Carrefour de ieri, când, vrând – nevrând, mi-au căzut ochii pe o cutie de ouă albe. ”Ce frumoase sunt….” i-am zâmbit gândului și apoi instant mi-au năvălit în minte toate experiențele eșuate cu vopsitul ouălor de Paști în culori naturale sau goana nebunească de anul trecut pe la toate magazinele din oraș care vindeau ouă (și sunt o grămadă!) că poate, doar – doar, reușesc să găsesc câteva, doar câteva, ouă albe. Evident că n-am găsit, așa că m-am mulțumit cu ouăle roșii, vopsite cu foi de ceapă care capătă o nuanță de cărămiziu british după o baie în ”colorant”.
Așadar, ieri când am văzut ouăle albe – pentru că e FOARTE IMPORTANT – când vrei să vopsești natural, să folosești ouă albe (altfel nu-ți ies) a trebuit să le cumpăr și să experimentez experimentu’. Oh și credeți că n-am avut emoții? Ohoho, am avut. Mai ales când am pus o linguriță de bicarbonat în oala în care cu câteva minute înainte se vopsiseră două ouă albastru violet, și am văzut spuma aceea ciudată verzuie care se ridica spre suprafață, urmare a reacției dintre oțet și bicarbonat. Dar doar așa poți transforma violetul de varză roșie, în verde de varză roșie, scăzându-i aciditatea.
Gata, nu vă mai plictisesc cu știința și vă invit, când va veni vremea, să încercați ouăle vospite natural. Merită. Pentru că scoateți din masa de sărbătoare ouăle vopsite cu chimicale. Plus că cele colorate natural pot fi extrem, extrem de interesante.
1.Vopsește ouăle în galben de turmeric
Turmericul este minunat pentru sănătate și…vopsit, așa că dacă vrei să colorezi ouăle de Paști într-o nuanță aproape aurie, nu te sfii de la a pune la fiert apă cu 2 linguri de turmeric.
Metodă de vopsire: pune la fiert o oală cu aproximativ 2,5 litri de apă, 2 linguri de turmeric și 1 lingură de oțet. Când apa începe să clocotească pune ouăle albe, proaspete, spălate în prealabil, și lasă-le la fiert aproximativ 10 minute până când se ”lipește” culoarea bine de ele.
2. Vopsește ouăle în bej de sfeclă roșie
Cea mai puțin spectaculoasă dintre nuanțe este cea rezultată dintre îmbinarea ouălor albe cu sucul sfeclei roșii. Din păcate roșul intens, spectaculos al sfeclei nu se transferă pe ouă așa cum ne-am dori, dar, zic eu, bejul interesant și efectul marmorat de la final, merită o vopsire.
Metodă: Spală și taie bucăți două sfecle roșii de mărime medie. Pune-le la fiert în 2,5 litri de apă și 1 lingură de oțet. Când apa dă în clocot, adaugă ouăle proaspete – nu mai spun că trebuie spălate în prealabil. Lasă-le, la fel ca în cazul turmericului 10 minute la fiert, sau, poate mai mult.
3. Vopsește ouăle în violet pal de varză roșie
În materie de vopsit natural varza roșie se dovedește a fi cea mai interesantă dintre ”agenții” de vopsire. Nu doar din pricina culorilor drăguțe care ajung să se imprime pe ouă, ci din cauză că dintr-o jumătate de varză tăiată ca pentru salată poți obține două culori. Fără efort.
Metodă de vopsire: Taie o jumătate de varză mică, roșie, ca pentru salată și pune-o la fiert în 2,5 litri de apă plus o lingură de oțet. Când apa dă în clocot, adaugă ouăle proaspete și lasă-le să fiarbă 10 minute până când culoarea se prinde de ele.
4. Vopsește ouăle în verde de varză roșie
După ce ai scos ouăle din soluția cu varză roșie și oțet, cu o paletă cu găuri scoate bucățile de varză din apa în care au fiert. Adaugă la apa din oală o lingură de bicarbonat de sodiu pentru a transforma violetul în verde. Nu te speria de spuma care va face apa să ”fiarbă”. E doar reacția dintre bicarbonat și oțet. Adaugă în soluția acum verde ouăle pe care vrei să le vopsești verzi și lasă-le la clocotit cam 10 minute.
Notă: Dacă vrei ca ouăle să capete un licăr ușor, unge-le, cât timp sunt încă fierbinți, cu un șervețel înmuiat în ulei, sau cu o bucată de slănină. Totodată, de vrei să obții modelul care mi-a ieșit mie, fă așa: când ouăle sunt gata, fierte și vopsite, scoate-le din oală într-un bol, pe un șervețel puțin mototolit. Lasă-le acolo aproximativ 5 minute 🙂
No comments yet.