Mâncarea în vremea COVID: Focaccia în tavă

Mâncarea în vremea COVID: Focaccia în tavă

Trebuie să recunoaștem și s-o spunem pe-aia dreaptă. Oricâtă mămăligă am mânca în țara asta, fără pâine nu se poate. N-o spun eu, ci lipsa drojdiei din magazine. Pentru că nu-mi imaginez că toată lumea coace cozonaci.

Din contră.

Dacă ții cu dinții de un plic de drojdie sau de un cub – cum fac eu – și-l împarți de câte ori e matematic posibil (și imposibil), pâinile mai mici, ”construite” cu drojdie mai puțină, te vor ajuta să treci mai ușor peste perioada aceasta, o soluție gustoasă, pufoasă, aromată cu ulei de măsline, sare de mare și, eventual, ierburi, fiind focaccia. Acea pâine născută pe țărmurile Mediteranei, pe care poți s-o pregătești fie sub forma unei pâinici rotunde și plate, cu gropițe în obraji, rumenite pe foaie de copt, fie dintr-un aluat mai moale, în tavă.

De aceasta din urmă ne vom ocupa astăzi 😀

Ingrediente:

*2,5 căni de făină albă (căni normale, de apă)

*1 linguriță rasă de sare

*4 linguri de ulei de măsline

*1/4 de cub de dojdie proaspătă sau 1/2 de pliculeț de drojdie uscată

*1 vârf de lingură de zahăr

*rozmarin (opțional)

*sare mai mare pentru ornat

*apă călduță cât cuprinde

Preparare:

1.Activează drojdia astfel: pune drojdia într-o cană mai mică sau un pahar, împreună cu o lingură generoasă de făină și cu zahărul. Amestecă cu apă călduță până se transformă într-o pastă moale. Acoperă paharul/cana cu o farfurioară și pune-o într-un loc călduț

2.Până ce crește drojdia, într-un bol mare amestecă făina cu sarea și cu 2 linguri de ulei de măsline, iar după ce drojdia începe să crească, adaug-o în făină. Amestecă totul

3.Umple o cană cu apă călduță și pune-o peste făină, amestecând totul cu o lingură. Când compoziția începe să se lege, renunță la lingură și frământă aluatul cu mâna, până când îți rezultă o cocă foarte moale, care ți se lipește ușor de mână

4.Scoate aluatul din bol, pe masa de lucru pudrată ușor cu făină și frământă bine timp de minim 10 minute. Dacă aluatul e mult prea lipicios, mai adaugă făină, iar dacă e prea tare, mai pune puțină apă.

5.După ce coca e frământată, unge-o cu puțin ulei de măsline și pune-o înapoi în bol, pe care-l acoperi cu un șervet curat și-l așezi într-un loc cald pentru aproximativ 40 de minute

6.După ce aluatul și-a dublat volumul, scoate aerul din el, scoate-l din bol și pune-l într-o tavă mică sau un vas ce poate fi pus în cuptor, uns în prealabil cu puțin ulei de măsline (pe fund și pe margini). Acoperă vasul cu șervetul de bucătărie și lasă-l din nou să crească în jur de 20 de minute

7.Acesta e momentul în care dai drumul la cuptor, setat pe o temperatură de 200 de grade Celsius

8.După 20 de minute, îndepărtează cârpa, fă-i gropițele caracteristice focacciei (cu degetele), unge-o cu restul uleiului de măsline și pune deasupra sarea și rozmarinul (proaspăt sau uscat).

9.Dă tava cu focaccia la cuptor pentru 30 – 35 de minute la 200 de grade (foc mijlociu spre mare la cuptoarele pe gaz), până când pâinica devine aurie

10.Scoate-o din cuptor, las-o să se răcorească puțin, apoi scoate-o din vas și las-o sa se răcească mai bine înainte de a o tăia. Apoi mănânc-o până maxim a doua zi de când ai făcut-o.

NOTĂ: Dacă nu mănânci toată pâinea în aceeași zi și o vei ține în pungă peste noapte, sarea de deasupra se va topi puțin. Nu te speria. Nu e nimic în neregulă cu pâinica ta și gustul nu i se schimbă cu nimic.

Recipe Rating

  • (5 /5)
  • 1 rating

About Chef

Related Recipes