Mâncarea în vremea COVID: Pâine cu drojdie făcută în casă

Mâncarea în vremea COVID: Pâine cu drojdie făcută în casă

Să pot sta oricât acasă”, ”Să dorm până la 12”, ”Să nu trebuiască să ies din casă”, ”Să stau toată ziua în pat”, ”Să am cât mai mult timp liber” sunt, toate, gânduri care ne-au trecut, la un moment dat, prin minte. Au fost dorințe mai mult sau mai puțin mărturisite și ori de câte ori visam la ele ni se păreau a fi cele mai minunate lucruri care ni s-ar putea întâmpla vreodată.

Și, iată, s-au întâmplat. Dorințele ne-au fost ascultate. Acum avem parte de tot ce ne-am dorit în acele zile fără chef de muncă sau de dat jos din pat. Doar că nu am sperat la asta. Ca lumea să se oprească și să ne închidem în casă de teama inamicului invizibil

Ai grijă ce-ți dorești că s-ar putea să se împlinească!”, ziceam mai în glumă, mai în serios în zilele normale la cap. Dar…după același principiu, poate că ar trebui să ne dorim să ne trezim din nou cu noaptea-n cap, să mergem la birou și să nu mai stăm toată ziua în pat.

Cine știe…Poate trece mai repede.

Până atunci, însă, poți aduce puțină normalitate și căldură în viața ta și a familiei tale cu o pâine frumoasă și dodoloață coaptă în casă. Asta dacă nu ți-ai epuizat, încă, stocurile de drojdie.

PÂINE CU DROJDIE

Ingrediente pentru o pâine mare:

*3 căni de făină albă (căni normale, de apă)

*1 lingură rasă de sare

*3 linguri de ulei de măsline (sau de care ai)

*1/2 de cub de dojdie proaspătă sau 1/2 de pliculeț de drojdie uscată

*1 vârf de lingură de zahăr

*apă călduță cât cuprinde

Preparare:

1.Activează drojdia astfel: pune drojdia într-o cană mai mică sau un pahar, împreună cu o lingură generoasă de făină și cu zahărul. Amestecă cu apă călduță până se transformă într-o pastă moale. Acoperă paharul/cana cu o farfurioară și pune-o într-un loc călduț

2.Până ce crește drojdia, într-un bol mare amestecă făina cu sarea și cu uleiul de măsline, iar după ce drojdia începe să crească, adaug-o în făină. Amestecă totul

3.Umple o cană cu apă călduță și pune-o peste făină, amestecând totul cu o lingură. Când compoziția începe să se lege, renunță la lingură și frământă aluatul cu mâna, până când îți rezultă o cocă moale, care ți se lipește ușor de mână

4.Scoate aluatul din bol, pe masa de lucru pudrată ușor cu făină și frământă bine timp de minim 10 minute. Dacă aluatul e prea lipicios, mai adaugă făină, iar dacă e prea tare, mai pune puțină apă.

5.După ce coca e frământată, unge-o cu puțin ulei de măsline și pune-o înapoi în bol, pe care-l acoperi cu un șervet curat și-l așezi într-un loc cald pentru aproximativ 40 de minute

6.După ce aluatul și-a dublat volumul, scoate aerul din el, scoate-l din bol, dă-i o formă rotundă de pâine și pune-l într-o tavă largă de cuptor tapetată cu hârtie de copt. Acoperă aluatul cu șervetul de bucătărie și lasă-l din nou să crească în jur de 20 de minute

7.Acesta e momentul în care dai drumul la cuptor, setat pe o temperatură de 180 de grade Celsius

8.După 20 de minute, îndepărtează cârpa, unge pâinea cu puțină apă, fa-i câteva tăieturi cu ajutorul unui cuțit ascuțit și dă-o la cuptor, la 180 de grade, timp de o ora

9.După ce pâinea s-a copt, scoate-o din cuptor și învelește-o într-o cârpa de bucătărie, până când se răcește. În felul acesta va deveni moale și pufoasă 🙂

PS Pentru că nu putem să ne bucurăm de natură prea mult în această perioadă, am atașat și câteva poze din primăvara lui 2019.

Recipe Rating

  • (5 /5)
  • 1 rating

About Chef

Related Recipes