…deși pare o treabă complicată, să faci ravioli e simplu ca ”Bună ziua” când efectiv te apuci de ei. E drept, trebuie să ai la îndemână câteva ”accesorii”, precum o mașină de făcut paste și o ”tăietoare” specială. Acestea îți vor ușura mult munca, într-atât de mult încât, la final, nu-ți va veni să crezi că tu ai fost maestrul, care a făcut minunățiile acelea, fix ca o nona din Italia.
Cam așa m-am simțit eu de fiecare dată când m-am încumetat să mă apuc de o treabă atât de complicată. Aparent.
Și pentru că ravioli ăștia trebuie – și ei – umpluți cu ceva, că dacă nu, nu mai sunt ei, eu am optat pentru o umplutură simplă de ciuperci călite cu ceapă și brânză. La fel ca în rețeta de mai jos, în care cantitățile ajung cam pentru două persoane.
Ingrediente pentru umplutură:
*1 caserolă mică de ciuperci champignon
*2 căței de usturoi
*1 ceapă albă mijlocie
*1 lingură de ulei de măsline
*aprox. 30 de grame de brânză Feta
*sare, piper & câțiva stropi de zeamă de lămâie
Ingrediente pentru aluat
*o cană și jumătate de făină albă
*făină pentru presărat
*1 praf de sare
*1 ou
*2 linguri ulei de măsline
*apă călduță cât cuprinde
Mai ai nevoie de:
*1 blender vertical pentru umplutură
*1 mașină de făcut paste
*1 tăietor special pentru ravioli, care nu e obligatoriu pentru că pastele se pot tăia și cu cuțitul
Pregătire umplutură:
1.Spală ciupercile și taie-le cât mai mărunt
2.Taie mărunt ceapa și usturoiul
3.Pune uleiul de măsline într-o tigaie neaderentă și călește puțin ceapa și usturoiul la foc mare (aproximativ 10 secunde), după care adaugă ciupercile
4.Lasă legumele să se călească amestecând des, până când se evaporă apa ciupercilor și încep să se rumenească.
5.Stinge focul și pune ciupercile într-un vas înalt împreună cu brânza ruptă cu degetele, apoi, cu un blender vertical, transformă totul în cremă
6.Gustă și potrivește de sare, piper și adaugă câțiva stropi de zeamă de lămâie
Pregătire aluat
1.Pune ciupercile de-o parte și ocupă-te de aluat astfel: Fă o grămăjoară de făină pe masa de lucru și apoi fă-i o gaură, ca la un vulcan.
2.Sparge oul în mijlocul ”vulcanului”, apoi adaugă sarea și cele două linguri de ulei de măsline
3.Cu o furculiță bate ușor oul, încorporând făina puțin câte puțin.
4.După ce oul s-a amestecat cu făina, adaugă apă călduță până când îți rezultă un aluat tare și dens, pe care îl frămânți puțin.
5.Învelește aluatul în folie de plastic alimentară sau într-o pungă și lasă-l să se odihnească puțin (în jur de 20 de minute)
6.După ce aluatul s-a relaxat, montează mașina de făcut paste, rupe puțin din aluat și curăță mașina trecând aluatul prin cei doi tamburi, ca și cum ai face paste, apoi aruncă aluatul (facem această operațiune întrucât mașina de făcut paste nu se spală, ca să nu ruginească mecanismul și componentele)
7.Rupe un sfert din bila de aluat, lasând în pungă ce rămâne și treci cu aluatul prin mașina de făcut paste, începând cu treapta cea mai largă.
8.Pentru că aluatul să devină elastic și fin trebuie să facem în felul următor:
a.treci cu aluatul prin mașina de făcut paste – presară făină pe aluat, pe ambele fețe, apoi împătură-l – treci din nou aluatul prin mașina de făcut paste
b.repetă operațiunea de 3-4 ori
9.Continuă să treci aluatul prin mașina de făcut paste, micind tot mai mult treptele, până la penultima (aluatul nu trebuie să fie excesiv de subțire)
10.Cu cât aluatul va trece de mai multe ori prin mașină cu atât va deveni mai subțire și mai lung
11.Taie fâșia de aluat pe jumătate ca să lucrezi mai ușor cu ea
12.Presară cu făină masa de lucru, pune o fâșie de aluat și apoi, cu o linguriță, la distanțe egale, pune din pasta cu ciuperci și brânză pe aluat, în două șiruri
13.Unge cu apă de jur împrejurul umpluturilor și așterne peste a doua fâșie de aluat, scoțând aerul și sigilând ravioli.
14.Taie raviolii cu tăietoarea specială și pune-i de-o parte
15.Repetă operațiunea până se termină umplutura, apoi fierbe ravioli pentru câteva minute (în jur de 3 minute) într-o oală mare cu apă cu sare și apoi mănâncă-i cu ce sos vrei tu
Rate this recipe
1 People Rated This Recipe
Average Rating
No comments yet.