Pentru că n-o să mai mâncăm multă vreme în stilul COVID, adică în izolare, poate cineva își va dori să sărbătoarească acest moment. În acest sens, nimic nu pare mai potrivit decât un risotto născut în zona orașului Milano, una dintre cele mai afectate zone din Europa, de virusul cel păcătos.
Ingredientul cheie în acest risotto este șofranul, cel mai scump condiment din lume, ce costă chiar mai mult decât aurul, care îi va da orezului galbenul specific și pe care mai bine nu-l cumperi, dacă vrei să ții banii la pușculiță.
Dacă totuși cineva vrea să-i răsfețe pe cei dragi, risotto-ul cu șofran merită o încercare, iar de vrei să-l pregătești dar nu îl poți cumpăra, înlocuiește ingredientul cel scump cu turmeric, un condiment cu proprietăți antiinflamatoare, care colorează în galben tot ce atinge, e ușor de găsit în orice supermarket și costă foarte puțin.
Risotto-ul de soare este foarte ușor de pregătit și îți va înveseli masa și sufletul la fel ca primăvara din grădină, iar dacă îți place să gătești orezul astfel, încearcă și celelalte variante de: risotto cu sparanghel, cu roșii și cu mazăre.
RISOTTO CU ȘOFRAN
Ingrediente pentru 2 porții mari sau 4 mai mici:
*1 linguriță de șofran (sau 1 linguriță rasă de turmeric)
*1 cană de orez cu bobul rotund
*3/4 de pahar de vin alb
*1 ceapă mijlocie
*3 căței de usturoi
*1 cub de unt
*1 lingură de ulei de măsline
*1 cub de supă (de pui sau de legume)
*1/2 de cană de parmezan ras
*1 gălbenuș crud (opțional)
*sare & piper
*puțină zeamă de lămâie
Îți mai trebuie:
Preparare:
1.Dizolvă cubul de supă într-un litru și jumătate de apă clocotită
2.Toacă ceapa fin și taie usturoiul în felii fine
3.Într-o cratiță mai voluminoasă (dacă e antiaderentă e și mai bine), pune la călit, în lingura de ulei de măsline, la foc mijlociu, ceapa și usturoiul
4.După ce legumele s-au înmuiat puțin, adaugă vinul și, după un clocot scurt, pune și orezul. Amestecă bine până când se absoarbe tot lichidul
5.Adaugă șofranul sau turmericul, amestecă, apoi fă focul mijlociu, spre mic și, cu un polonic, adaugă din supă în orez (câte un polonic, dacă e mare, două, daca polonicul e mic), amestecă bine, apoi pune capacul și lasă să se absoarbă lichidul. Repetă operațiunea și amestecă des, pentru ca orezul să-și elibereze amidonul, până când orezul e fiert. În cazul în care ți se termină supa înainte ca orezul să fie fiert, înlocuiește cu apă caldă (De ce caldă? Pentru a nu opri procesul de fierbere, lucru care s-ar întâmpla dacă apa ar fi rece)
6.Când orezul e fiert, stinge focul și adaugă în compoziție pamezanul ras (păstrează puțin și pentru ornat farfuriile), cubulețul de unt și gălbenușul crud. Amestecă până de încorporează bine, gustă și potrivește de sare și piper.
9.Încheie cu câțiva stropi de zeamă de lămâie (îi va da puțină aciditate preparatului și va intensifica toate aromele)
10.Servește risotto-ul în farfurii adânci, de supă sau în boluri, presărat cu puțin parmezan ras.
Rate this recipe
1 People Rated This Recipe
Average Rating
No comments yet.