Cele mai noi articole din revistă

Nucșoara, un gust bun puțin mai…periculos

Afisari1.042

advertisement

Ieri am profitat de ziua de sâmbătă și am refăcut o parte din stocul de condimente. Nu de alta, dar busuiocul uscat era deja pe cale de dispariție. Pentru că, însă, nu pot merge la micul stand de condimente fără să mai cumpăr ceva, am mai luat semințe de susan, pe care le prăjesc uscat (fără ulei) într-o tigaie încinsă până devin ușor îmbujorate și le adaug, apoi, la salate, dar și 50 de grame de nucșoară întreagă.

45

Oh… ador nucșoara. E ceva la ea… un gust profund și misterios care dă o bogăție negustată mâncărurilor. Nucșoara este o sămânță exotică, ce se folosește rasă puțin câte puțin în mâncărurile cu cartofi. În această ordine de idei, de vrei ca piureul tău să fie cu adevărat special, adaugă-i, pe lângă ingredientele clasice (cartofi, lapte, unt și sare), un vârf de cuțit de nucșoară rasă și o lingură de parmezan ras. O să-ți placă la nebunie.

12

Pe lângă piureul de cartofi, în bucătăria mea nucșoara își mai găsește locul și în supele cremă albe, care au țelină în compoziție și în aproape toate combinațiile cu cartofi. În unele părți ale lumii nucșoara mai este presărată și în spanac, însă mie, personal, nu-mi prea place combinația.

Măcinată (sau întreagă) nucșoara are rolul ei interesant în bucătărie, ca toate celelalte mirodenii și ierburi aromate, de altfel, însă dacă o ai și intenționezi să o folosești trebuie să știi că nu ai voie să sari calul. Pentru că în cantități mai mari nucșoara poate fi toxică.

Palpitații, stări de greață, dureri de cap

Deși există slabe șanse ca nucșoara să te omoare (chiar dacă au existat cazuri, în combinație cu alte substanțe chimice), sămânța se poate dovedi destul de periculoasă dacă e ingerată în cantiăți mari. Condimentul conține miristicin, un compus care poate duce la convulsii, palpitații, stare de greață, deshidratare și chiar durere corporală generalizată.

63

Efectele intoxicației cu nucșoară pot dura chiar și câteva zile, în unele cazuri condimentul dovedindu-se mortal în cazul animalelor de companie.

Dincolo de toate aceste aspecte negative (care fac ca nucșoara să fie folosită cu grijă în sarcină) sămânța cea exotică este minunată în mâncăruri. Mai ales când este folosită cu cap, și nu în cantități industriale., un vârf de cuțit de nucșoară măcinată, de exemplu, fiind perfect sigur. Nu produce niciun efect. Iar dacă foloseși semințe întregi, rade puțin din ele pe răzătoarea cu ochiuri mici. Aroma proaspătă va fi mai intensă. Și minunată.

PS. Pentru a folosi nucșoara întreagă așa cum trebuie, tot ieri am achiziționat și o mini răzătoare. E drăguță, încape în palma unui copil și, cel mai important, își face treaba foarte bine.

Aveti mai jos cateva retete cu nucșoară:


 

 • Persoane : 6
 • Porții : 6
 • Timp de gătire : 30 Min
 • Persoane : 6
 • Porții : 6
 • Timp de gătire : 40 Min
 • Persoane : 6
 • Porții : 8
 • Porții : 4
 • Timp de gătire : 20 Min
 • Porții : 4
Dacă îți place, dă un like și un share:
advertisement

Din aceeași categorie


Campania ”Și eu dau aripi!”: De ce să ajutăm? Pentru că putem :)
Le vedem, uneori, acolo sus, pe cer, cu aripile lor frumoase larg întinse, în zbor....

Cel mai bun aluat de pizza se face ”la ochi”
Ne-am obișnuit să măsurăm totul în bucătărie. Și dacă nu folosim cântarul și precizia lui,...

Cum să cumperi o locuință pe care nu ți-o permiți (I)
Hmmmm….Sună cam ciudat, știu. Dacă nu-ți poți permite o anumită locuință pe care, poate, ți-o...

Cum să pregătești cea mai bună ceapă caramelizată?
Uneori, în unele rețete, nimic nu e mai bun decât ceapa caramelizată. Bulb banal și pișcător, care nu e recomandat...

Vopsește ouăle roșii în mod natural
Ori de câte ori mă gândesc la Paști (Paște) îmi amintesc de bunica. Ea pregătea fel de fel de bunătăți...

Cum să faci cel mai interesant ou prăjit. Diferit de fiecare dată
Oul prăjit e perfect fix așa cum e, prăjit. Pudrat apoi cu puțină sare și piper. Right? WRONG. Oul prăjit...


Niciun comentariu, momentan.

Lasă un răspuns

ULTIMELE REȚETE

Gătește ca în America de Sud: Sopa Seca (supa uscată)
Nu-mi pasă de reguli și poveștile de genul ”Așa se face”, ”Așa e frumos”, ”Așa trebuie”, ”Așa face toată lumea”, ”Așa zic specialiștii” mă lasă rece. Cu alte cuvinte, dacă-mi ...Afisari34.454

Păstrează-ți mințile în bucătărie vara asta: Brânză la cuptor cu legume
”Iarna nu-i ca vara” spunea, la un moment dat, un ”clasic” în viață :)). Și cu siguranță nici ”Vara nu-i ca iarna”, mai ales în bucătărie. Adică, dacă iarna statul ...Afisari31.127

Aromat & sofisticat. Sparanghel verde cu ouă ”sunny”, un preparat de 5 stele
Prima dată când am gustat sparanghelul, în Germania, nu mi-a plăcut. Probabil că din pricina aromei sale distincte, care la acea vreme nu se asemuia cu nimic din ce mâncasem ...Afisari60.210

Mai multe rețete


Promoții & Reduceri