Dacă ești ca mine, ți se va întâmpla să te îndrăgostești de un obiect de decor, o măsuță de cafea, farfurie sau ceașcă pe care să ți le dorești neapărat. Sinceră să fiu, pentru a folosi un lucru, o rochie sau o pereche de pantofi, o farfurie sau un bol, trebuie să mă îndrăgostesc câte puțin de fiecare în parte. Și deși mi se întâmplă destul de rar să-mi placă ceva LA NEBUNIE, pentru că sunt extrem de pretențioasă și caut lucruri unice și cu adevărat extraordinare, când mă îndrăgostesc o fac bine. Bine de tot. Și nu am liniște până când nu îmi beau cafeaua din ceașca AIA.
Din această cauză îmi urmez instinctul. Îl ascult. Și când vocea aceea îmi repetă obsesiv că măsuța de cafea e pentru mine, o iau chiar dacă ar însemna să dau pe ea ultimii mei bani din buzunar. Bine, însă, că se întâmplă rar! Pfiu!
(biroul meu transformat dintr-o mașină de cusut Singer)
(mașina romantică la care îmi scriam poeziile pe la 20 de ani)
Ce te faci, însă, dacă ești genul care se îndrăgostește des și vrea să cumpere orice îi iese în cale? Aici apare o problemă, pentru că inevitabil, obiectul va ajunge în casa ta și, în timp, alături de alte și alte astfel de produse va ajunge să-ți ocupe spațiul. Și să te sufoce.
Stai, nu intra în panică, pentru că există câteva soluții simple prin care poți salva situația, câștigând, totodată, mai mult timp din cel destinat desprăfuirii tuturor posesiunilor tale:
*cumpără numai ce îți place cu adevărat – dacă ai picat în depresie și simți nevoia să te calmezi cumva, mai bine înlocuiește cumpărăturile cu altceva. Du-te și aleargă în parc, fă două ture de bazin, gătește, mergi la o cafea cu o prietenă sau la o bere cu un prieten, dar în niciun caz să nu mergi la cumpărături. Vei cumpăra compulsiv, doar ca să te calmezi, și te vei trezi, la final cu o grămadă de prostii pe care nu știi unde să le pui și care nici măcar nu-ți prea plac. Experiența m-a învățat că lucrurile cu adevărat frumoase ne sar în față când ne așteptăm mai puțin, nu când le căutăm, așa că, dă din când în când câte o raită prin magazinele preferate așa, de amorul artei, și te vei trezi cu adevărate comori.
(”cuierul” din hol, cutia de chei și căsuțele tradiționale din Creta)
(scaunul vechi, care avea o tapițerie tip ”piersică” și căruia i-am dat o nouă viață, mai funky)
*nu ține cu dinții de lucrurile care nu-ți mai spun nimic – de-a lungul timpului omul evoluează, se schimbă, iar casa lui se modifică odată cu el. Cel puțin așa ar fi ideal, mai ales că cel mai frumos compliment pe care-l poate primi cineva de la un oaspete este ”Oh, casa asta e fix ca tine!”. Căminul tău e universul tău, iar dacă azi nu ți se mai pare interesant dulapul acela pe care ieri îl iubeai, vinde-l, oferă-l cuiva sau upgradează-l, cu niște vopsea, de exemplu. Fă la fel cu tot ce e în casa ta și mai ales cu tot ce e stricat, ciobit sau nu-ți mai spune nimic.
(tabla pește din Italia, care mă face să mă simt ca într-un bistro cochet din Franța)
*pornește în ”inspecție” – lucrurile au calitatea de a se ”ascunde” prin dulapuri, sertare și pe unde le mai pui. Pentru a preîntâmpina aglomerația excesivă fă insepcție cel puțin o dată pe an. Scoate tot ce ai prin dulapuri și, dacă există lucruri pe care nu le-ai mai folosit de cel puțin doi ani, nu le mai păstra. Poate că vei avea impresia că le vei folosi, însă nu-i adevărat. Ține-le și te vei convinge de contrariu :).
(unul dintre multele mele ceasuri)
(Sibiu 🙂 )
*Am adăugat la articol câteva dintre obiectele mele preferate din casă.
No comments yet.