Piperul roz - condimentul care nu este ce pare a fi

Piperul roz – condimentul care nu este ce pare a fi

Ciudat, cu un gust interesant, parfumat, sprinten și puternic, piperul roz nu este deloc ceea ce pare a fi la prima vedere. Cu alte cuvinte, nu este nicidecum…piper.

I se spune așa, din cauza gustului său ușor picant, însă, de-l guști o dată, nu iuțimea este cea care îți gâdilă papilele gustative. Ci o aromă ciudată, care chiar nu seamănă cu nimic din ce știai.

5

Originar din America Centrală și de Sud, piperul roz este fructul uscat al unui arbust – Schinus molle – cunoscut în popor drept arborele de piper peruvian. Spre deosebire de piperul ”adevărat”, piperul roz, în calitatea sa de membru al familiei caju-lui, poate cauza alergii celor care au astfel de probleme.

La fel ca multe alte mirodenii, ciudatul fruct este extem de versatil, acomodându-se cu succes atât în produsele de patiserie, înghețată, cât și în mâncărurile sărate, amestecat cu brânză, în sosuri, regăsindu-se chiar și în unele băuturi.

6

Din fericire pentru el (și pentru noi), piperul roz este extrem de elegant, gustul său combinându-se minunat cu gusturile fructate, deci poate face casă bună cu fructele în sosuri.

Dincolo de proprietățile sale culinare, piperul roz a fost folosit de-a lungul istoriei în tratarea rănilor și infecțiilor datorită calităților sale antiseptice. Totodată, a mai fost folosit în tratarea durerilor de dinți și a constipației, studiile recente arătând că este un remediu eficient împotriva depresiilor.

No comments yet.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.