De vrei să vizitezi China, Vietnamul, Taiwanul, Japonia și alte țări asiatice, cel mai simplu mod de a o face este prin intermediul mâncării. Indiferent că mergi la un restaurant cu specific asiatic, la un sushi bar de la un mall mare, pofta pentru degustat mânare chinezească, de exemplu, îți poate fi astâmpărată foarte ușor.
Lucrurile pot, însă, fi și mai simple de atât, dacă accepți provocarea – pentru că e o provocare – de a pregăti preparatele asiatice care îți plac, la tine acasă, chiar în bucătăria ta. Unele dintre specialități sunt mai greu de obținut din prima, însă după una, două încercări, vei deveni ”expertul” din familia ta, la pregătit tăiței sau supă chinezească.
Pentru a ajunge, însă, acolo, la rezultatul pe care îl aștepți, spre deliciul și admirația celor din jur, trebuie să ai la îndemână câteva ingrediente esențiale. Acestea sunt cele care dau amprenta inconfundabilă mâncării asiatice și, dacă îți plac lucurile și gusturile interesante, îți promit că te vei îndrăgosti de ele (mai puțin de sosul de pește, care miroase oribil).
Dacă vrei să încerci să gătești în stil asiatic, asigură-te că ai tot timpul la îndemână următoarele ingrediente:
*SOSUL DE SOIA – asiaticii nu folosesc sare aproape deloc în preparatele lor, pentru simplul fapt că sosul de soia face toată treaba. Și se descurcă foarte bine, am zice noi, pentru că pe lângă gustul sărat, sosul de soia este foarte bogat în umami – recunoscut de către comunitatea științifică drept cel de-al 5-lea gust, care descrie savoarea bogată, bună, de carne, cu șanse reale de a crea dependență. Așadar, indiferent ce vrei să gătești cu trimitere la ASIA, nu se poate face fără acest sos, de soia.
* OȚETUL DE OREZ – cu mult mai ”blând” la tărie decât oțetul alb, obișnuit, oțetul de orez este folosit la scară largă în preparatele asiatice. El este, în special, responsabil de gustul acrișor al mâncării care contrabalansează dulcele ce trebuie obligatoriu să fie prezent într-un fel de mâncare. Și dacă sunt slabe șanse să găsești un substitut sosului de soia, oțetul de orez poate fi înlocuit cu zeamă de limetă, care este preferata bucătăriei tailandeze, de exemplu
*SOSUL TERIYAKI – dulceag și bogat, cu o ușoară tentă sărată se dovedește a fi sosul teryiaki. El se poate pregăti și în casă, din mai multe ingrediente și cu un oarecare efort, dar poate fi cumpărat direct de la hypermarket, pentru a te scuti de stres. El este cel care îi poate da un gust dulce mâncării tale, o treabă pe care o poate face și zahărul brun, care oricum e folosit în preparatele asiatice
*SOSUL DE PEȘTE – miroase îngrozitor, deci nu ai nicio șansă să te îndrăgostești de gustul lui, însă, în cantități mici se regăsește în multe dintre preparatele asiatice.
*FULGII DE CHILLI – asiaticilor le place mâncarea picantă. Indiferent dacă gătești preparate cu pui, vită, rață sau porc, supe, tăiței, dumplings (găluște) asiatice, sau orez, chilli-ul e o constantă în majoritatea mâncărurilor. Și aceasta este o problemă pe care fulgii de chilli o rezolvă imediat, mai ales când nu ai la îndemână ardei iute proaspăt.
No comments yet.