După ce trecem profund îndrăgostiți de Dragobetele de sfârșit de februarie, primim și oferim mărțișoare și numărăm babe și, apoi, moși, mergem plini de speranță în piață. Nu de alta, dar începutul de martie ne aduce cu el minunății culinare, sub forma trufandalelor, care ne anunță în modul lor total nesofisticat că nu mai avem mult frig de îndurat și că se simte vreme de primăvară.
Acum și numai acum e momentul pentru o plantă minunată care iese cu ostentație în față dintre legăturile de ceapă verde, ridichi și usturoi. Este vorba despre leurdă, cunoscută și ca usturoi sălbatic, datorită gustului său fin și iute, care e minunată tăiată mărunt și presărată peste brânză, împreună cu câteva fire subțiri de ulei de măsline extravirgin.
Leurda crește primăvara în pădure, fiind mare iubitoare de umezeală, proprietățile sale nefiind doar de natură culinară, leurda având și efecte pozitive asupra sănătății. Aceasta din cauză că s-a observat că planta are efect depurativ, detoxifiant, antiseptic, antiviral și antimicrobian.
Grijă mare, însă
Chiar dacă leurda poate modifica gustul laptelui matern, fiind indicat a se consuma cu mai mare grijă de către persoanele cu un colon sensibil, planta nu are efecte negative. Pe de altă parte, însă, asemănarea ei cu trei plante otrăvitoare, între care frunzele de lăcrămioare (extrem de otrăvitoare), este foarte periculoasă. Ce are leurda și le lipsește celorlalte, este mirosul și gustul de usturoi, motiv pentru care, înainte de a fi consumată, n-ar fi rău ca leurda să fie verificată. Pentru a te convinge că ai de-a face într-adevăr cu leurdă și nu cu vreo altă plantă care doar seamănă cu ea și ți-ar putea face rău, presează frunzele între degete pentru a vedea dacă au miros de usturoi. Pe de altă parte, ai grijă să îndepărtezi mirosul de pe degete când treci la frunza următoare.
Sursă foto: Wikipedia
No comments yet.