Deși sună franțuzesc și sofisticat, quiche-ul, care e – de fapt – o tartă sărată, nu este chiar așa o mare filosofie. Adică, odată ce ai învățat să te descurci cu aluatul fraged cu unt pentru crustă și ai înțeles că umplutura e musai să conțină ouă, lapte și smântână, eventual iaurt, poți să creezi ”modele” interminabile de quiche.
Unul dintre acestea este fix cel de față, la care mă gândesc de vreo două zile. Din momentul în care am realizat că broccoli-ul pe care l-am cumpărat cu aproximativ două săptămâni în urmă n-o să mai reziste mult.
Broccoli, topinambur, țelina și alte rădăcinoase, varza, conopida, varza de Bruxelles, prazul sunt unele dintre legumele pe care îți dorești să le cumperi în vremuri ca acestea. Când nu vrei să mergi prea des la cumpărături, dar nici să arunci nimic, ele rezistând cu brio, în frigider, și câte două săptămâni. Poate chiar mai mult.
Așa m-am pricopsit cu un broccoli de toată frumusețea din care am mâncat de mai multe ori. Sub formă de supă cremă economică și simplă ca ”Bună ziua” (rețeta e AICI), dar și de quiche. Sofisticat și savuros pe care poate să-l pregătească oricine.
Cum se face, hai să vedem!
QUICHE CU BROCCOLI & BRÂNZĂ GOUDA
Ingrediente pentru aluat:
*1/2 cană de unt nesărat, rece, de la frigider
*1/2 linguriță sare
*făină albă cât cuprinde
*apă rece ca gheața, cât cuprinde
Ingrediente pentru umplutură:
*1/2 de căpățână de broccoli
*2 căței de usturoi
*1 lingură ulei de măsline
*4 ouă întregi
*3-4 linguri de smântână grasă (eu am folosit iaurt grecesc pentru mai puțină grăsime)
*1/2 cană de lapte
*1 bucată de aproximativ 30 de grame de brânză Gouda (dacă nu ai Gouda, poți folosi fără probleme cașcaval neafumat, Cheddar, parmezan sau telemea nu foarte sărată)
*sare, piper & zeamă de lămâie
Îți mai trebuie:
*1 tavă de tartă mare
*timp și răbdare 😀
Preparare aluat:
1.Taie untul în cuburi cât mai mici pe care le pui într-un bol
2.Pune aproximativ o cană, o cană și jumătate de făină peste unt și adaugă sarea
3.Rupe untul cu mâinile și amestecă-l bine cu făina până când îți rezultă o compoziție nisipoasă și gălbuie, fără bucăți de unt, care stă adunată dacă o strângi în mână
4.Pentru ca aluatul să se lege, adaugă puțină apă rece și amestecă, apoi scoate-l din bol și frământă-l puțin (o jumătate de minut, maxim). Coca nu trebuie să fie nici foarte elastică, nici foarte sfărâmicioasă, ca să poată fi întinsă cu un făcăleț
5.Presară masa de lucru cu puțină făină, pune aluatul și întinde-l bine cu un făcăleț, Cu cât va fi mai subțire, cu atât mai bine
6.Ia aluatul de pe masa de lucru, răsucindu-l, cu atenție, pe făcăleț și așează-l peste tava de tartă. Întinde-l bine pe tavă și pe margini și treci cu făcălețul peste marginea de sus a tăvii, pentru a ”tăia” aluatul. Folosește surplusul pentru altă tavă sau pentru vase mai mici de cuptor. Dacă nu vrei, poți păstra surplusul de aluat la congelator, pentru altă zi dedicată coptului.
7.Înțeapă aluatul cu o furculiță și apoi dă tava la frigider pentru minim o jumătate de oră. (în felul acesta untul din compoziție se va întări, iar aluatul va fi fraged după ce îl coci)
Preparare quiche
8.În timp ce aluatul stă la frigider, ocupă-te de broccoli, pe care îl rupi în buchețele cât mai mici și le speli bine și, pe care, le fierbi apoi în apă cu sare, dar nu prea mult, să nu înceapă să se îngălbenească
9.După ce broccoli s-a opărit puțin, toacă fin cățeii de usturoi și sotează buchețelele de broccoli, cu usturoiul, la foc iute, împreună cu usturoiul, cu sare, piper și câțiva stropi de zeamă de lămâie
10.Pornește cuptorul la 200 de grade Celsius și lasă-l să se încingă
11.După 30 de minute de stat la frigider, scoate tava cu viitoarea crustă și pune-o la cuptor, la 200 de grade, pentru 15 minute
12.Între timp, într-un bol, bate bine ouăle cu laptele și smântâna (sau iaurtul), sărează, piperează și apoi rade brânza în compoziție și pune și broccoli-ul și câțiva stropi de zeamă de lămâie
13.După cele 15 minute de stat la cuptor, scoate tava cu crusta și toarnă compoziția cu ouă, brânză și broccoli și dă tarta la cuptor pentru aproximativ 30 – 35 de minute, la 200 de grade.
Mănâncă tarta așa cum e, sau alături de o salată de frunze verzi.
Rate this recipe
1 People Rated This Recipe
Average Rating
No comments yet.