Cele mai noi articole din revistă

Tu ce știi despre cimbru?

Afisari1.279

advertisement

Îl întâlnim prin toate grădinile în lunile de mijloc de vară și în preparatele cu varză din Transilvania. Cimbrul este o plantă ierboasă foarte versatilă care poate îmbrăca nu doar gustul inconfundabil, parfumat al verii, când vorbim despre cimbrul de vară, ci poate deveni ușor picant și cu un miros mai puternic în cazul cimbrișorului. Acestea nu sunt însă singurele ierburi din familie cu care te-ai putea întâlni, pentru că Mama Natură a creat o specie și mai aromată, cimbrul lămâiță, cu gust și miros puternic de lămâie, dar și de portocală.

cimbru poza

 

Mare iubitor de căldură, în grădini și ghivece, cimbrul preferă solurile uscate și locațiile însorite. Plantă perenă (vorbim despre cimbrul de iarnă) suportă foarte bine atât uscăciunea cât și frigul, pentru că nu de puține ori crește în munți, regăsindu-se și la 800 de metri altitudine.

Dătător de curaj

Cunoscut încă din vremea Egiptului Antic, cimbrul era folosit în poțiunile de îmbălsămare, în timp ce grecii cei vechi îl ardeau în temple. Tot ei obișnuiau să presare cimbru în apa în care se îmbăiau, convinși fiind că este o sursă de curaj.
Cimbrul s-a răspândit în Europa în perioada Imperiului Roman, când era folosit pentru purificarea încăperilor și pentru aromatizarea brânzeturilor și lichiorurilor. Nici în Evul Mediu cimbrul n-a fost dat uitării, când era așezat de către oameni sub perne, pentru a-i ajuta să doarmă și a-i feri de coșmaruri. Tot în această perioadă femeile obișnuiau să le ofere cavalerilor crenguțe de cimbru, pentru a le conferi curaj în lupte.

Important în bucătărie și grădini, dar și în menținerea sănătății

Cimbrul este folosit la scară largă în bucătăria mediteraneană, fiind, totodată, o sursă importantă de hrană pentru albine și omizile fluturilor albaștri.
Pe lângă valorile sale inconfundabile în bucătărie, la fel ca multe ierburi aromatice, cimbrul are și valoare terapeutică. Componenți chimici din plantă sunt folosiți în apele de gură, înaintea descoperirii antibioticelor fiind un ajutor de nădejde în tratarea infecțiilor, când era pus în cataplasme. S-a descoperit, totodată, că cimbrul are efect în tratarea ciupercilor care afectează unghiile picioarelor. Totodată, datorită efectului său antiseptic, infuzia de cimbru poate avea efect benefic în tratarea tusei și bronșitei.

Sursă foto: Wikipedia

Aveți jos câteva rețete care conțin cimbru


 

 • Porții : 8
 • Timp de gătire : 10 Min
 • Persoane : 4
 • Porții : 4
 • Timp de gătire : 30 Min
 • Persoane : 2
 • Porții : 2
 • Timp de gătire : 5 Min
 • Porții : 6
 • Timp de gătire : 30 Min
 • Porții : 1
Dacă îți place, dă un like și un share:
advertisement

Din aceeași categorie


Campania ”Și eu dau aripi!”: De ce să ajutăm? Pentru că putem :)
Le vedem, uneori, acolo sus, pe cer, cu aripile lor frumoase larg întinse, în zbor....

Cel mai bun aluat de pizza se face ”la ochi”
Ne-am obișnuit să măsurăm totul în bucătărie. Și dacă nu folosim cântarul și precizia lui,...

Cum să cumperi o locuință pe care nu ți-o permiți (I)
Hmmmm….Sună cam ciudat, știu. Dacă nu-ți poți permite o anumită locuință pe care, poate, ți-o...

Cum să pregătești cea mai bună ceapă caramelizată?
Uneori, în unele rețete, nimic nu e mai bun decât ceapa caramelizată. Bulb banal și pișcător, care nu e recomandat...

Vopsește ouăle roșii în mod natural
Ori de câte ori mă gândesc la Paști (Paște) îmi amintesc de bunica. Ea pregătea fel de fel de bunătăți...

Cum să faci cel mai interesant ou prăjit. Diferit de fiecare dată
Oul prăjit e perfect fix așa cum e, prăjit. Pudrat apoi cu puțină sare și piper. Right? WRONG. Oul prăjit...


, , , , , , , ,

Niciun comentariu, momentan.

Lasă un răspuns

ULTIMELE REȚETE

Gătește ca în America de Sud: Sopa Seca (supa uscată)
Nu-mi pasă de reguli și poveștile de genul ”Așa se face”, ”Așa e frumos”, ”Așa trebuie”, ”Așa face toată lumea”, ”Așa zic specialiștii” mă lasă rece. Cu alte cuvinte, dacă-mi ...Afisari34.376

Păstrează-ți mințile în bucătărie vara asta: Brânză la cuptor cu legume
”Iarna nu-i ca vara” spunea, la un moment dat, un ”clasic” în viață :)). Și cu siguranță nici ”Vara nu-i ca iarna”, mai ales în bucătărie. Adică, dacă iarna statul ...Afisari31.087

Aromat & sofisticat. Sparanghel verde cu ouă ”sunny”, un preparat de 5 stele
Prima dată când am gustat sparanghelul, în Germania, nu mi-a plăcut. Probabil că din pricina aromei sale distincte, care la acea vreme nu se asemuia cu nimic din ce mâncasem ...Afisari60.094

Mai multe rețete


Promoții & Reduceri