Cele mai noi articole din revistă

Umami, cel de-al 5 – lea gust care face mâncărurile irezistibile

Afisari1.353

advertisement

Am vorbit și cu siguranță vom mai vorbi, aici, la retetefine.ro, despre UMAMI, cel de-al cincilea gust recunoscut de către comunitatea științifică. Așadar, potrivit cercetătorilor, pe lângă dulce, sărat, acru și amar, omul poate percepe încă un gust: umami.

Dacă știm sigur la ce ne raportăm când vorbim despre acru, amar, dulce sau sărat, umami este mai greu de explicat ca aromă, însă, potrivit http://www.umamiinfo.com, gustul se referă la savoarea mâncărurilor, la ceea ce le face delicioase, datorită unui amino acid, glutamatul, care se regăsește în stare naturală în mai multe mâncăruri și condimente, fiind de cele mai multe ori de origine animală.

Umami, cel de-al 5 - lea gust care face mâncărurile irezistibile

Printre produsele cu un conținut ridicat de umami se numără carnea, peștele, unele legume și unele lactate, brânzeturile care au trecut printr-un proces îndelungat de maturate, de cele mai multe ori. Spre deosebire de celelalte gusturi distincte, umami nu poate fi descoperit în mâncare, întrucât se combină foarte bine cu celelalte arome, însă este cel care ne face să alegem un anumit fel de mâncare iar și iar, pentru că ne place la nebunie.

Descoperit de un japonez

”Cei care sunt atenți la ceea ce simt când mănâncă, vor descoperi că există o aromă complexă a sparanghelului, roșiilor, al brânzei și cărnii, un gust obișnuit, însă distinct de celelalte, care nu poate fi numit nici dulce, nici acru, nici sărat, nici amar”, spunea Dr. Kikunae Ikeda, în 1912, descoperitorul celui de-al 5-lea gust, la cel de-al VIII-lea Congres Internațional de Chimie Aplicată de la Washington.

Unde găsim umami și cum îl folosim?

Umami se regăsește într-o cantitate mai mică sau mai mare în diverse alimente, cel mai des făcându-și loc în pește, fructe de mare, sardine sau anșoa. Îl mai găsim, totodată, în carne, roșii, morcovi, cartofi, sosul de soia, oyster sauce, în ouăle de găină, ciupercile, enoki, shiitake, ceaiul verde și brânzeturile maturate.

Umami, cel de-al 5 - lea gust care face mâncărurile irezistibile

Tocmai de aceea, dacă vrei să-i dai un gust absolut delicios mâncării tale, de vrei să o faci irezistibilă pentru cei care o gustă, ai grijă să foloseși aceste ingrediente în preparatele tale.

Pune câte un file de anșoa în mâncăruri. Nu-ți fă griji că ar putea să se simtă gustul de pește, pentru că în ulei, la foc iute, fileul se dezintegrează, lăsând în urmă, în mâncarea ta, acel gust inconfundabil de bun. Totodată, cel mai la îndemână mod de a perfecționa supele cremă, preparatele cu ouă, pastele sau cartofii prăjiți este cu ajutorul parmezanului sau al altor brânzeturi maturate.

Dacă îți place, dă un like și un share:
advertisement

Din aceeași categorie


Campania ”Și eu dau aripi!”: De ce să ajutăm? Pentru că putem :)
Le vedem, uneori, acolo sus, pe cer, cu aripile lor frumoase larg întinse, în zbor....

Cel mai bun aluat de pizza se face ”la ochi”
Ne-am obișnuit să măsurăm totul în bucătărie. Și dacă nu folosim cântarul și precizia lui,...

Cum să cumperi o locuință pe care nu ți-o permiți (I)
Hmmmm….Sună cam ciudat, știu. Dacă nu-ți poți permite o anumită locuință pe care, poate, ți-o...

Cum să pregătești cea mai bună ceapă caramelizată?
Uneori, în unele rețete, nimic nu e mai bun decât ceapa caramelizată. Bulb banal și pișcător, care nu e recomandat...

Vopsește ouăle roșii în mod natural
Ori de câte ori mă gândesc la Paști (Paște) îmi amintesc de bunica. Ea pregătea fel de fel de bunătăți...

Cum să faci cel mai interesant ou prăjit. Diferit de fiecare dată
Oul prăjit e perfect fix așa cum e, prăjit. Pudrat apoi cu puțină sare și piper. Right? WRONG. Oul prăjit...


, , , ,

Niciun comentariu, momentan.

Lasă un răspuns

ULTIMELE REȚETE

Gătește ca în America de Sud: Sopa Seca (supa uscată)
Nu-mi pasă de reguli și poveștile de genul ”Așa se face”, ”Așa e frumos”, ”Așa trebuie”, ”Așa face toată lumea”, ”Așa zic specialiștii” mă lasă rece. Cu alte cuvinte, dacă-mi ...Afisari34.376

Păstrează-ți mințile în bucătărie vara asta: Brânză la cuptor cu legume
”Iarna nu-i ca vara” spunea, la un moment dat, un ”clasic” în viață :)). Și cu siguranță nici ”Vara nu-i ca iarna”, mai ales în bucătărie. Adică, dacă iarna statul ...Afisari31.087

Aromat & sofisticat. Sparanghel verde cu ouă ”sunny”, un preparat de 5 stele
Prima dată când am gustat sparanghelul, în Germania, nu mi-a plăcut. Probabil că din pricina aromei sale distincte, care la acea vreme nu se asemuia cu nimic din ce mâncasem ...Afisari60.096

Mai multe rețete


Promoții & Reduceri