Oh, Doamne! îmi vine să exclam de fiecare dată când am de-a face cu un condiment. Și, trebuie să recunosc, că nici nu știu cum, când, unde și de unde a apărut pasiunea aceasta ciudată pentru ”prafurile” și ierburile cu gust, care se feresc, timide, de lumină.
Ador condimentele și le tratez cu respect și fascinație precum niște comori. Ciudate, care cuprind în perfecțiunea lor de frunză sau bob măcinat tocmai locul din care provin. Lumea prinde, prin ele, gust se ascunde, se dezvăluie în alt fel decât printr-o imagine ruptă dintr-o vedere.
Mă și amuză, parcă, toată această atitudine – a mea – față de niște gusturi prinse acum în borcane și când am de-a face cu un condiment nou nu stau pe gânduri și nici nu mă întreb la ce folosește. Îl iau, direct, acasă conștientă, fiind, că o să-l descopăr pe îndelete mai târziu.
E fascinant. Sunt fascinată și mi se pare de-a dreptul trist că bucătăria românească își îngăduie atât de puține gusturi… La noi, până și busuiocul – considerat plantă magică, dealtfel – este privit ca o extravaganță.
În cazul meu, orice condiment nou descoperit ori redescoperit îmi deschide o ușă. Spre o lume întreagă de posibilități, gusturi, combinații de arome, culturi. Întrucât, ori de câte ori îmi sare în cale o astfel de comoară mă documentez temeinic, pentru a o introduce grațios în universul meu, fără a-i altera personalitatea și valențele filosofice.
Orice mirodenie e o poveste. Și, tocmai de aceea, îmi place să construiesc cu ea, alăturată altora, lumi întregi de gusturi și legende.
Da…știu. M-a luat valul și aș putea să povestesc la infinit de pasiunea asta nestăvilită pe care am împărțit-o cu grijă și am pus-o în borcane frumoase, de farmacie de secol 19.
14 recipiente numără până în acest moment, mica mea ”cămară” de mirodenii, dar mai sunt încă multe pachete cu frunze, minerale și pudre care au nevoie de locul lor special în acel borcănaș de sticlă cu dop de plută.
Cu ce mă laud până acum? Păi….să vedem….Garam Masala; Curry, Boia dulce, Sumac, Herbs de Provence, Boia afumată, Piper roz, Cumin, Turmeric, Coriandru, Za atar, Kala Namak, Nucșoară și Șofran grecesc – în borcane, însă trebuie să le găsesc loc de desfășurare: ardeilor Chilli întregi și uscați, fulgilor de ardei dulce și ardei iute, cuișoarelor, scorțișoarei, busuiocului, cimbrului, ghimbirului măcinat, coriandrului întreg, rozmarinului măcinat, oregano-ului, măgheranului, combinației pentru falafel, fenugreek-ului, mărarului, celor trei feluri de mentă, tarhonului, piperului alb și verde.
Am atât de multe condimente, încât nici nu mi le amintesc pe toate acum. Dar asta nu înseamnă că nu încerc să scot ce e mai bun din fiecare dintre ele. La nesfârșit.
No comments yet.