Cele mai noi articole din revistă

Obsedată de condimente…

Afisari1.250

advertisement

Oh, Doamne! îmi vine să exclam de fiecare dată când am de-a face cu un condiment. Și, trebuie să recunosc, că nici nu știu cum, când, unde și de unde a apărut pasiunea aceasta ciudată pentru ”prafurile” și ierburile cu gust, care se feresc, timide, de lumină.

3

Ador condimentele și le tratez cu respect și fascinație precum niște comori. Ciudate, care cuprind în perfecțiunea lor de frunză sau bob măcinat tocmai locul din care provin. Lumea prinde, prin ele, gust se ascunde, se dezvăluie în alt fel decât printr-o imagine ruptă dintr-o vedere.

Mă și amuză, parcă, toată această atitudine – a mea – față de niște gusturi prinse acum în borcane și când am de-a face cu un condiment nou nu stau pe gânduri și nici nu mă întreb la ce folosește. Îl iau, direct, acasă conștientă, fiind, că o să-l descopăr pe îndelete mai târziu.

6

E fascinant. Sunt fascinată și mi se pare de-a dreptul trist că bucătăria românească își îngăduie atât de puține gusturi… La noi, până și busuiocul – considerat plantă magică, dealtfel – este privit ca o extravaganță.

În cazul meu, orice condiment nou descoperit ori redescoperit îmi deschide o ușă. Spre o lume întreagă de posibilități, gusturi, combinații de arome, culturi. Întrucât, ori de câte ori îmi sare în cale o astfel de comoară mă documentez temeinic, pentru a o introduce grațios în universul meu, fără a-i altera personalitatea și valențele filosofice.

27

Orice mirodenie e o poveste. Și, tocmai de aceea, îmi place să construiesc cu ea, alăturată altora, lumi întregi de gusturi și legende.

Da…știu. M-a luat valul și aș putea să povestesc la infinit de pasiunea asta nestăvilită pe care am împărțit-o cu grijă și am pus-o în borcane frumoase, de farmacie de secol 19.

14 recipiente numără până în acest moment, mica mea ”cămară” de mirodenii, dar mai sunt încă multe pachete cu frunze, minerale și pudre care au nevoie de locul lor special în acel borcănaș de sticlă cu dop de plută.

85

Cu ce mă laud până acum? Păi….să vedem….Garam Masala; Curry, Boia dulce, Sumac, Herbs de Provence, Boia afumată, Piper roz, Cumin, Turmeric, Coriandru, Za atar, Kala Namak, Nucșoară și Șofran grecesc – în borcane, însă trebuie să le găsesc loc de desfășurare: ardeilor Chilli întregi și uscați, fulgilor de ardei dulce și ardei iute, cuișoarelor, scorțișoarei, busuiocului, cimbrului, ghimbirului măcinat, coriandrului întreg, rozmarinului măcinat, oregano-ului, măgheranului, combinației pentru falafel, fenugreek-ului, mărarului, celor trei feluri de mentă, tarhonului, piperului alb și verde.

Am atât de multe condimente, încât nici nu mi le amintesc pe toate acum. Dar asta nu înseamnă că nu încerc să scot ce e mai bun din fiecare dintre ele. La nesfârșit. 

 

Dacă îți place, dă un like și un share:
advertisement

Din aceeași categorie


Campania ”Și eu dau aripi!”: De ce să ajutăm? Pentru că putem :)
Le vedem, uneori, acolo sus, pe cer, cu aripile lor frumoase larg întinse, în zbor....

Cel mai bun aluat de pizza se face ”la ochi”
Ne-am obișnuit să măsurăm totul în bucătărie. Și dacă nu folosim cântarul și precizia lui,...

Pregătește un ice tea de vară în 3 pași simpli!
Îl găsim la sticlă pe la toate magazinele și, dacă nu suntem atenți, am putea...

Cum să cumperi o locuință pe care nu ți-o permiți (I)
Hmmmm….Sună cam ciudat, știu. Dacă nu-ți poți permite o anumită locuință pe care, poate, ți-o dorești, sau la care visezi...

Cum să pregătești cea mai bună ceapă caramelizată?
Uneori, în unele rețete, nimic nu e mai bun decât ceapa caramelizată. Bulb banal și pișcător, care nu e recomandat...

Vopsește ouăle roșii în mod natural
Ori de câte ori mă gândesc la Paști (Paște) îmi amintesc de bunica. Ea pregătea fel de fel de bunătăți...


Niciun comentariu, momentan.

Lasă un răspuns

ULTIMELE REȚETE

Gătește ca în America de Sud: Sopa Seca (supa uscată)
Nu-mi pasă de reguli și poveștile de genul ”Așa se face”, ”Așa e frumos”, ”Așa trebuie”, ”Așa face toată lumea”, ”Așa zic specialiștii” mă lasă rece. Cu alte cuvinte, dacă-mi ...Afisari34.454

Păstrează-ți mințile în bucătărie vara asta: Brânză la cuptor cu legume
”Iarna nu-i ca vara” spunea, la un moment dat, un ”clasic” în viață :)). Și cu siguranță nici ”Vara nu-i ca iarna”, mai ales în bucătărie. Adică, dacă iarna statul ...Afisari31.127

Aromat & sofisticat. Sparanghel verde cu ouă ”sunny”, un preparat de 5 stele
Prima dată când am gustat sparanghelul, în Germania, nu mi-a plăcut. Probabil că din pricina aromei sale distincte, care la acea vreme nu se asemuia cu nimic din ce mâncasem ...Afisari60.210

Mai multe rețete


Promoții & Reduceri