Provin dintr-o familie de ”extremiști”. Și când spun asta mă refer la jumătatea de sânge dinspre tată. Adică am tot stat și m-am gândit de unde vine natura asta a mea pasională, pentru că dacă mi se pune pata pe ceva nu pot, frate, nici în ruptul capului să mă opresc.
Așa sunt și cei despre care vorbeam mai devreme (acum trei rânduri).
Dacă îmi place o piesă muzicală, o ascult pe repeat într-una, până când ajung să n-o mai suport. Dacă îmi place o ciocolată, aș mânca până mi se face rău și când e să mă manifest dramatic, mă manifest. Asta e clar.
Cam la fel e și cu treaba asta cu mâncatul ouălor…Așa că, pentru a evita vreo ”nefăcută”, am găsit formula mai sănătoasă a ouălor de prepeliță. Pe astea le pot mânca fără probleme sau mustrări de conștiință. Fierte, prăjite, printr-o mâncare. Când vine vorba de prepelițe, însă…..Lucrurile se complică puțin.
Anul trecut tata s-a gândit să ne ademenească pe la el (când vrea să fie sigur că trecem pe la el, gătește ceva bun și ne cheamă la masă), așa că a pregătit friptură de prepeliță. Ca niște copii ascultători ce suntem, ne-am lăsat ademeniți, însă….Surpriză. Nici eu, nici soră-mea, n-am putut mânca prepelița din farfurie. Din cauză că ni s-a făcut milă.
Văzând-o așa mică și amărâtă, am știut că oricât de bună ar fi, oricât de interesantă, cu prepelița lângă mine, sigur, sigur mor de foame. Asta dacă-i dichisită de friptură, pentru că de e vie și face ouă, fericirea are atunci chipul ei.
Și pentru că ouăle de prepeliță sunt unele dintre preferatele mele, m-am gândit să vă ademenesc și pe voi cu ceva bun, care se pretează la o dimineață de week-end. Ouăle de prepeliță îndrăgostite n-au nevoie decât de o formă de prăjituri mică, în formă de inimă. Iar dacă ai la îndemână o stea, o formă de trifoi sau un cerc, putem vorbi despre ouă spațiale (în cazul stelei), norocoase (în cazul trifoiului) sau ouă sportive (dacă n-ai la îndemână decât un cerc).
Ouă de prepeliță ”îndrăgostite”
Ingrediente:
*mai multe ouă de prepeliță (cantitatea depinde de numărul feliilor de pâine)
*5 felii de pâine (pentru 2 persoane – 3 pentru Lau, 2 pentru mine)
*30 de grame de unt
*20 de grame de unt cu trufe (se găsește la Carrefour, dar e opțional)
*cașcaval ras sau parmezan
*o formă de prăjitură mică (eu am folosit o inimioară)
*sare, piper și cimbru uscat
Preparare:
1. Fă în fiecare felie de pâine o gaură cu forma de prăjituri
2. Pune o tigaie la foc și topește puțin unt. Prăjește în el, pe ambele părți, inimioarele rezultate. Scoate-le din tigaie și pune-le de-o parte.
3. Mai pune unt și, pătrând focul la minim, prăjește feliile de pâine pe-o parte.
4. După ce pâinea s-a prăjit, mai pune puțin unt din cantitatea pregătită și, pătrând focul la minim, întoarce feliile de pâine și pune în fiecare inimioară câte două ouă de prepeliță. Sărează, piperează, pune brânza rasă și acoperă tigaia cu un capac.
5. Lasă pe foc până când se gătesc ouăle
6. După ce s-au închegat și au consistența dorită de tine, scoate-le din tigaie și servește-le calde cu salată de frunze verzi, castravete, zucchini și fâșii de cașcaval sau cheddar
Salata alb-verde:
Ingrediente:
*o combinație de frunze verzi (spanac, rucola, valeriană)
*o bucată de brânză (cașcaval sau cheddar)
*o bucată de castravete
*o jumătate de zucchini mic
Preparare:
1. Pune frunzele într-un bol larg și, cu ajutorul unui curățitor de cartofi, taie fâșii castravetele, zucchini – ul și brânza
2. Pregătește o vinegretă clasică din sare, ulei de măsline și zeamă de lămâie și, dacă vrei ca gustul să fie și mai interesant, adaugă în salată puțin sos Maggy sau sos de soia.
Bun mic dejun