Am încetat de destul de multă vreme să mă mai bucur de trecerea timpului. Conștientă fiind că dacă nu fac tot ce pot pentru a-l umple cu lucrurile care-mi plac, dacă stau și aștept să treacă o zi pentru simplul motiv că nu-mi place (zilele de luni sunt cel mai bun exemplu în acest sens) eu singură sunt cea care o pierde. Lunea abia așteptăm să se facă joi, apoi vineri, iarna abia așteptăm să vină primăvara. Și așa mai departe. Fără să fim conștienți că timpul ăsta de la noi trece. Că nimeni și nimic nu ni-l mai aduce înapoi și că trebuie să ne bucurăm de fiecare clipă savurând-o la maxim. Fără să ne mai imaginăm ce frumos va fi la primăvară.
Cam așa gândesc în majoritatea timpului. Dar e ceva la luna ianuarie care nu-mi place deloc. Mă enervează la culme perioada asta a anului. Pentru că îmi creează starea aceea de ”N-am stare să stau acasă sau într-un loc, dar nici chef să fac ceva”. Unii dau vina pe vreme și pe lumina puțină. Eu aș spune că vinovată e iarna care oricât de frumoasă și de ninsă ar fi, acum nu-mi mai place și pace!
VREAU SĂ VINĂ PRIMĂVARA!!!! Și când mă gândesc că 2016 e an bisect – deci februarie are 29 de zile, deci iarna va fi mai lungă decât de obicei – chiar că mă apucă pandaliile.
Bine, bine, exagerez puțin. Nu e chiar așa de rău, mai ales că dacă ți-e dor de soare îl poți pregăti la tine în bucătărie. Și pe lângă că e doldora de brânză și miroase minunat, e și ușor de făcut. Și probabil că e și cel mai gustos din lume :).
PS. Oh, ce mi-ar fi plăcut să am eu ideea asta, dar din păcate tehnica de confecționare a soarelui din aluat nu e originală. Am preluat-o de la Smitten Kitchen, care a împrumutat-o de pe la alții, dar umplutura îmi aparține 🙂 în primul rând pentru că sigur, sigur aș muri dacă n-aș mânca brânză într-o zi. Partea bună însă la toată povestea asta este că soarele nostru poate fi oricum. Dulce, sărat, picant, în funcție de umplutura pe care decizi să o folosești :).
Soare din foietaj cu brânză
Ingrediente:
* 2 foi de aluat foietaj
* 1 ou bătut
* 1 cană generoasă de telemea (dacă e prea sărată ține-o vreo 2 ore în apă rece) – pentru umplutură
* 3 roșii uscate la soare – pentru umplutură
* 1 lingură ulei de măsline extravirgin – pentru umplutură
* 1/2 cană de cremă de brânză – pentru umplutură
* 1 lingură de oregano și busuioc uscat amestecate
* piper negru
* 1 lingură de semințe de susan
Preparare:
1. Într-un robot sau blender pune împreună toate ingredientele pentru umplutură – brânzeturile, uleiul de măsline, ierburile și roșiile uscate la soare. Transformă-le într-o cremă, apoi gustă și piperează. Dacă-ți place mâncarea mai picantă acum e momentul să pui câțiva fulgi de ardei iute, după gust
2. Pune crema de brânză de-o parte și ocupă-te de aluat. Scoate foile din pachet, așează-le pe fiecare în parte pe foaie de copt și, cu un făcăleț întinde-le bine. Cu cât mai întinse, cu atât mai bine.
3. Ia o farfurie largă, pune-o pe aluat și, cu ajutorul unui cuțit (nu prea ascuțit să nu tai foaia de copt) decupează un cerc din aluat. Repetă operațiunea și cu cealaltă foaie
4. Alege care dintre foi va fi baza soarelui și, cu o lingură întinde crema de brânză pe întregul cerc din aluat
5. Ia celălalt cerc din aluat și așează-l peste bază și brânză
6. Pune o cană sau un pahar în centrul cercului, presând ușor. Lasă-l acolo în timp ce cu un cuțit decupezi razele – mai înguste la baza cercului și mai largi în afară
7. Ia cana de pe aluat și rotește fiecare ”rază” în parte, până când soarele prinde formă
8. Încinge cuptorul la 200 de grade (căldură medie spre mare, la cuptoarele pe gaz) și pune foaia de copt cu plăcintă cu tot în tavă
9. Cu ajutorul unei pensule, unge soarele cu ou și presară-l apoi cu semințe de susan.
10. Dă plăcinta la cuptor pentru aproximativ 30 de minute până când se coace și se rumenește
11. Servește-o cu sos de iaurt, castraveți, 1/2 de cățel de usturoi zdrobit și ulei de măsline extravirgin
Soarele cu brânză merge foarte bine la petreceri, pentru că ”razele” pot fi rupte cu mâna
E super!
Multumesc, Ambra, ma bucur ca-ti place 🙂