Nu sunt genul care s-ar lua la bătaie cu cei ce susțin gazele de șist și nici nu m-aș lega cu lanțuri de un gard pentru a împiedica vânarea balenelor (dacă stau bine să mă gândesc, s-ar putea, totuși, să fac asta), dar am o gândire verde. Adică, nu aș pune nici în ruptul capului chimicale în grădina noastră, nu îmi place să risipesc resurse, cred că se poate face mult cu puțin, îmi place să curăț casa într-un mod cât mai natural, să adun gunoiul selectiv, să cumpărăm becuri scumpe care consumă puțin
foto credit: livestrong
Cred că este important să avem grijă de mediul înconjurător, că avem o datorie față de urmașii noștri și că este important să nu privim spre marii poluatori (care ar justifica nepăsarea noastră) și să ne concentrăm pe ceea ce putem noi face pentru a ne schimba lumea în bine.
Și pentru că bucătăria este universul în care ne aflăm acum, voi vorbi despre lucrurile simple pe care le putem face în bucătărie pentru a avea grijă de apele și natura noastră.
*uleiul ars – are un efect nefast asupra apei în care ajunge așa că ai grijă să nu arunci uleiul din tigaie în scurgere. Mai bine păstrează câte un borcan cu capac undeva unde nu te încurcă (noi îl ținem în dulapul în care se află coșul de gunoi) și după ce folosim orice ulei (la prăjit), înainte de a spăla tigaia, îl turnăm în borcan. Iar când acesta se umple, înșurubăm cu grijă capacul și-l aruncăm la gunoi ca pe orice deșeu menajer
*soluțiile de desfundat – magazinele de ”chimicale” sunt pline de soluții care îți garantează (sau nu) că după ce le folosești scurgerile vor fi ca noi. Pentru că soluțiile toxice vor ajunge în apă și pentru a preîntâmpina poluarea, mai bine folosește o sită peste scurgerea de la chiuveta din bucătărie pentru a ține resturile la distanță. Totodată, pentru a desfunda scurgerile și pentru a le dezinfecta, apelează la chimie. Adică toarnă bicarbonat de sodiu pe țeavă în jos și apoi adaugă oțet alb. Lasă chimia să-și facă treaba pentru 5 minute si dă drumul apei fierbinți ca punct final.
*ouăle cu 3 – nici în ruptul capului n-o să le dau bani și n-o să-i susțin pe producătorii de ouă care chinuie găinile. Nu o să cumpăr niciodată ouă (doar pentru că sunt ieftine) de la cei care le taie ciocurile păsărilor, le țin nedormite sau într-o boxă minusculă. Tocmai de aceea, deși mai scumpe, prefer să dau banii pe ouă al căror cod începe fie cu 0, fie cu 1. În ciuda pasiunii mele de a găti și mânca ouă, dacă nu s-ar mai găsi pe piață decât din cele cu cifra 3 aș renunța la acest aliment. Definitiv.
*gătește repede – indiferent că ai o plită electrică sau pe gaz, salvează din resurse gătind repede, la foc iute. Când fierbi apa pune-o pe foc direct caldă, de la robinet și orientează-te spre rețete care nu îți țin legumele ore întregi la foc. Nu vei avea doar mai puțin de plătit pe caz sau curent, dar te vei asigura și că legumele sotate își vor păstra o parte importantă din nutrienți
*scapă de pungile de cumpărături – dacă ți se întâmplă constant (e și cazul nostru) să uiți acasă sacoșa din pânză sau rafie reutilizabilă și te întorci de la cumpărături cu o grămadă de pungi noi, folosește-le, nu le aduna într-un sertar. Noi le punem în coșul de gunoi în locul sacilor menajeri.
No comments yet.