Gust de primăvară în toiul toamnei. Risotto cu sparanghel verde

Gust de primăvară în toiul toamnei. Risotto cu sparanghel verde

Un fulg

mirosul l-a trezit in miez de noapte, tocmai cand isi facea somnul de frumusete. cum altfel ar fi putut sa-si pastreze intacte membrele subtiri ca niste firicele de ata?

ah si chiar acum cand visa la norul acela confortabil care s-a gandit sa cearna niste zahar pudra peste cozonacii abia copti, ciupiti in obraji de caldura cuptorului.

vai si ce ar mai fi dormit, dar nu putea rezista tentatiei de a deschide narile laaarg, cat trei guri la un loc, pentru a savura scortisoara pierduta undeva pe afara cand pala de vant a spulberat gramajoara de pe masa.

mirosul l-a trezit si taraitul greierului din ceasul somnoros pentru ca ceva din sufletul sau cu gene lungi de gheata i-a soptit ca trebuie sa plece….

…sa fie liber….”

Scriam cu mai bine de un deceniu în urmă pe o vreme ca aceasta, gândindu-mă la frigul ce-o să vie.

Tot ce pot spune acum este ”vine el, gerul..în curând”. Până atunci, însă, hai mai bine să speriem iarna cu o parere de primăvară din risotto-ul cu sparanghel verde și cu niscaiva imagini din grădina care, pe vremea când scriam textul de mai sus, nici nu exista.

Risotto aromat cu sparanghel verde

Ingrediente pentru 2 persoane:

*2 linguri ulei de măsline

*1 ceapă albă mărișoară

*4 căței de usturoi

*1 legătură de sparanghel verde

*1 cană de orez pentru risotto (orezul cu bob rotund este cel mai bun pentru că are mult amidon și devine cremos)

*1 cub de supă

*aproximativ 1,5 litri de apă fierbinte

*1/2 cană de parmezan ras pe răzătoarea mică

*aproximativ 100 ml de prosecco sau vin alb

*2 cubulețe de unt

*sare & piper după gust

Preparare

1.Într-o cratiță dizolvă cubul de supă în cei 1,5 litri de apă fierbinte și ține recipientul lângă tine, pe aragaz

2.Spală sparanghelul și taie partea uscată sau veștedă a tulpinilor. Păstrează câte un fir de sparanghel pentru a orna fiecare farfurie și taie felii restul

3.Taie mărunt ceapa și usturoiul

4.Într-o cratiță sau tigaie tip wok (cel mai bine ar fi să fie antiaderentă), la foc mic, pune uleiul de măsline și, după ce s-a încins puțin, adaugă ceapa, usturoiul și sparanghelul tăiat. Lasă să se înmoaie, amestecând, pentru aproximativ o jumătate de minut.

5.Când ceapa, sparanghelul și usturoiul s-au înmuiat, pune orezul și amestecă totul. Imediat adaugă paharul de prosecco :D. Amestecă până când orezul absoarbe lichidul.

6.Acum vine partea care necesită răbdare, pentru că risotto se prepară la foc mic, amestecând des pentru ca orezul să-și elibereze amidonul, adăugând câte un polonic generos din supa rezultată din cub.

7.Așadar, păstrând focul mic și amestecând cât mai des, adaugă câte două polonice din supa de pui sau legume, apoi lasă să se absoarbă

8.După ce orezul a absorbit tot lichidul, mai adaugă un polonic (sau două) din supă, amestecă, acoperă, și tot așa, până când orezul s-a fiert. Toată distracția durează în jur de 30 de minute, mai mult sau mai puțin, în funcție de cât orez ai pus la fiert.

9. Când orezul a fiert, adaugă parmezanul ras și untul, amestecă, gustă, și potrivește de sare și piper. Dacă se întâmplă să ți se termine supa înainte ca orezul să fie fiert complet, poți continua ”operațiunea” fără probleme, cu apă caldă.

10.Risotto-ul cu sparanghel se poate mânca așa, simplu, cu puțin parmezan ras în fiecare farfurie, și cu cîte un fir de sparanghel sotat la foc iute într-o lingură de ulei de măsline, sau îi poți adăuga piept de pui sărat și piperat și apoi gătit la foc mediu în ulei de măsline.

Recipe Rating

  • (5 /5)
  • 1 rating

About Chef

Related Recipes