Khatchapuri – bărcuțe georgiene cu ou și brânză

Khatchapuri – bărcuțe georgiene cu ou și brânză

Dacă găsești ceva drojdie într-un sertar sau la magazin, ai niște ouă la îndemână, brânză și câteva guri flămânde de hrănit, poți merge liniștit pe mâna georgienilor.

Khatchapuri, un fel de bărcuțe din aluat de pâine, umplute cu brânză și ou, reprezintă mâncarea națională a georgienilor și îți vor însenina și cea mai întunecată zi de carantină sau de orice. Mai ales că sunt perfecte cu o salată simplă din frunze și cu niște sos tabasco verde. Dacă ai pe-acasă.

Khatchapuri

Ingrediente pentru aluat:

*puțină drojdie uscată sau proaspătă (un sfert de cub, dacă e proaspătă și o jumătate de pliculeț, dacă e uscată)

*3 căni de făină albă (căni normale, de apă)

*1 linguriță rasă de sare

*2 linguri ulei de măsline

*1 vârf de lingură de zahăr

*aproximativ o cană de apă călduță (posibil mai multă)

Ingrediente pentru umplutură:

*cașcaval, Cheddar, Gouda sau orice brânză care se poate rade

*puțină telemea, feta sau brânză de burduf (ce ai pe-acasă)

*ouă (câte unul pentru fiecare ”bărcuță”)

*sare, piper, dacă vrei și niște ierburi uscate

Preparare:

1.Pune drojdia într-o căniță împreună cu o lingură cu vârf de făină și cu zahărul. Amestecă împreună cu puțină apă caldă până îți rezultă o pastă mai apoasă. Acoperă cu o farfurie și las-o să crească (aproximativ 2-3 minute) într-un loc călduț

2.Într-un bol amestecă făina cu sarea și cu cele două linguri de ulei de măsline și, când drojdia face mici bule sau începe să crească, pune-o peste făină, apoi amestecă.

3.Adaugă apa amestecând până când îți rezultă o cocă moale și elastică, ușor de frământat care nu ți se lipește de mână.

4.Frământă aluatul timp de aproximativ 10 minute, unge-l cu foarte puțin ulei de măsline, pune-l înapoi în bol și lasă-l la dospit, într-un loc călduț, acoperit cu un șervet curat de bucătărie, timp de 40 de minute.

5.Pornește cuptorul la 200 de grade și lasă-l să se încingă

6.Când aluatul și-a dublat volumul, rupe din el bucăți cam cât să-ți încapă în pumn și apoi dă-le câte o formă ovală, cu un făcăleț.

7.Roteste marginile și transformă fiecare oval într-o bărcuță, pe care o ungi apoi cu ulei de măsline (și pe fund, și pe margini)

8.Pune bărcuțele într-o tavă largă, cu hârtie de copt, și adaugă brânza rasă. condimentează-le cu ierburi sau un mix mediteranean cu roșii uscate și măsline. Presară puțină sare mare pe marginea fiecărei bărcuțe, după care dă-le la cuptorul încins la 200 de grade, pentru 15 minute

9.După 15 minute scoate tava din cuptor și sparge câte un ou în fiecare dintre bărcuțe.

10.Condimentează fiecare ou cu sare și piper și pune niște brânză (de burduf, feta, sau ce ai) pe lângă gălbenusul oului.

11.Dă tava la cuptor pentru încă 10 minute, până când se încheagă ouăle.

Recipe Rating

  • (5 /5)
  • 1 rating

CADOURI Lullula – recomandarea Rețete Fine

About Chef

Related Recipes