Dacă ai decis să ții post, asta nu înseamnă că trebuie să te pedepsești mâncând alimente nesănătoase sau în combinații nefericite. Care vor ajunge, la finalul perioadei, să-ți facă rău. Din contră. Postul este o curățare și așa trebuie să-l privești, în niciun caz ca pe un chin.
Recunosc, eu nu țin post. Nici din considerente religioase, nici de alt gen, însă îi respect pe cei care o fac. Mai ales dacă vorbim de persoane care consumă carne multă și în mod regulat, conștientă fiind de greutățile la care se supun în săptămânile cât durează postul.
Problema cu mâncarea de post este că, spre deosebire de vegani – persoanele care aleg alimentația specifică postului ca stil de viață – care învață ce și cum să combine și să facă pentru a obține maximul de nutrienți necesari organismului lor privat de alimentele de origine animală, cei care țin post se trezesc mâncând în 90% din timp doar pâine, dulceață, cartofi, orez și paste. Lucru care le face rău organismului.
Tocmai de aceea, înainte de a plonja în perioada cea restrictivă, este necesară o documentare temeinică, mai ales că proteinele – care se regăsesc din plin în carne, ouă și lactate – sunt esențiale în refacerea celulelor organismului. Din fericire, există multe legume și boabe bogate în proteine, care pot suplini absența alimentelor de origine animală. Trebuie însă să ai multă bunăvoință față de trupul tău, să ai grijă de el și să-l ferești de îmbolnăviri, dar despre ce și cum se mănâncă bine în post vom vorbi, pe larg, într-un articol pe care-l voi publica în curând pe site.
Nu țin post, dar nici mare mâncătoare de carne nu sunt și mă trezesc de multe ori că pot trece săptămâni întregi fără ca eu să fi pus gura pe pește, pui sau ton, cărnurile mele preferate (pentru că porc nu mai mănânc de mult și nu din cauză că mi-am propus asta. Pur și simplu nu-mi trebuie…)
Postul poate fi o perioadă foarte interesantă din punct de vedere culinar, condimentele exotice și preparatele asiatice, laptele de cocos, orez sau soia putând face săptămânile să treacă mai ușor. În această ordine de idei am pregătit azi un preparat vegan de inspirație indiană care e de-a dreptul uimitor. Iar acesta e doar unul dintre ele. Pentru că, vă promit, vor urma și altele.
Tofu tandoori cu paste
Ingrediente:
*spaghete sau pastele care-ți plac (mie cel mai mult îmi plac ”japonezele” soba noodles)
*1 ceapă mică
*1 ardei capia
*5 căței de usturoi
*1 conservă de roșii întregi, decojite
*1/2 cutie de tofu cu ardei tăiat cubulețe
*1 linguriță de pastă tandoori (e esențială pentru a obține gustul exotic și poate fi cumpărată de la Kaufland, de la raionul de condimente)
*1/2 conservă de lapte de cocos (e la fel de important și poate fi cumpărat de la raionul de produse internaționale de la Carrefour)
*sare & piper negru proaspăt măcinat
*1 linguriță de zahăr brun
Preparare:
1.Pune pastele la fiert conform instrucțiunilor de pe ambalaj
2.Într-un wok antiaderent pune o lingură de ulei la încins și adaugă usturoiul, ceapa și ardeiul tocate fin
3. Sotează legumele aproximativ 1 minut, după care adaugi pasta tandoori și 1/4 de pahar de apă caldă. Amestecă bine și lasă să fiarbă totul cam 1 minut
4.Pune roșiile din conservă într-un bol mijlociu și taie-le cu un cuțit, după care adaugă-le în tigaie. Lasă totul să fiarbă la foc mijlociu aproximativ 5 minute, după care pune peste roșii laptele de cocos de la conservă
5. Lasă să fiarbă, amestecând din când în când, până când sosul se îngroașă, după care pune în sos cubulețele de tofu. Amestecă. Gustă și adaugă sarea și zahărul brun. Poți pune și puțin piper negru, dar ai grijă că pasta tandoori e deja iute.
6. După ce au fiert, scurge pastele și adaugă-le în sos.
7.Gustă din nou și, dacă simți nevoia, mai adaugă puțină sare.
Rate this recipe
697 People Rated This Recipe
Average Rating
No comments yet.