Cele mai noi articole din revistă

Pâine plată aromată (cu amintiri frumoase)….


advertisement

E interesant, dar parfumul meu favorit nu e nici Burberry, nici Armani, nici Escape a lui Calvin Klein, ci aroma aluatului proaspăt dospit. Probabil că o amintire veche și o stare de bine s-au cuibărit în mintea mea și revin la viață ori de câte ori – așa ca în „povestea” lui Proust – simt în nări mirosul aluatului necopt.

Pâinea are o importanţă covârşitoare în cultura neamului românesc. E un simbol. De bogăţie. Pentru că mult…prea mult timp neamul aşezat între hotarele României noastre de azi nu şi-a permis să-şi dospească propria pâine albă. A făcut-o, e adevărat, dar grâul pleca – de cele mai multe ori – spre dările pe care le avea de plătit. Aşa a luat naştere mămăliga…

pâinea însă….e magică. Şi îmi amintesc cu drag de bunica şi de covata ei din lemn în care frământa aluatul acela lipicios şi frumos mirositor care se transforma, apoi, în pâini rumene uriaşe, în plăcinte cu varză şi cu ceapă, care în micul sat din Transilvania se numesc „lichie” . Poate de aceea ori de câte ori îmi împletesc degetele în minunea aceea cu apă, sare şi „plămădele” (drojdie) parcă o văd pe ea. Pe bunica Paraschiva, care mă mai bântuie într-o amintire: sezâd pe un scăunel scund, din lemn, cu trei picioare, îşi desface de sub năframă cozile împletite şi le piaptănă. Iar părul ei acum alb, cândva blond, i se întinde în cascade până dincolo de linia brâului.

Bunica mea blondă cu ochi albaştri nu mai e. S-a dus într-o altă lume. Dar amintirea ei frumoasă a rămas cu mine. Şi îmi bate la uşă ori de câte ori aluatul pe care îl pregătesc cu multă dragoste creşte cuminte, în bolul lui, la căldură.

La fel s-a întâmplat, de altfel, şi azi dimineaţă, când, pâinea cea veche s-a transformat în cuptorul meu în lipii presărate cu sare neagră şi oregano, seminţe şi brânză, brânză simplă şi – mai exotic – cu garam masala, pentru un gust interesant, neobişnuit, care a pişcat puţin la limbă.

Dacă îți place, dă un like și un share:

Adăugată de

Promoții și reduceri

Alexandra

Gatitul ca o pasiune, nu ca necesitate. Revista aceasta este o călătorie. În alte lumi. Cu gust. Iar dacă te-ai săturat de tocana de cartofi, eşti deschis(ă) la minte, te ...

Similare

  • Persoane : 6
  • Porții : 6
  • Porții : 1
  • Timp de gătire : 30 Min

ULTIMELE ARTICOLE


Campania ”Și eu dau aripi!”: De ce să ajutăm? Pentru că putem :)
Le vedem, uneori, acolo sus, pe cer, cu aripile lor frumoase larg întinse, în zbor....

Cel mai bun aluat de pizza se face ”la ochi”
Ne-am obișnuit să măsurăm totul în bucătărie. Și dacă nu folosim cântarul și precizia lui,...

Pregătește un ice tea de vară în 3 pași simpli!
Îl găsim la sticlă pe la toate magazinele și, dacă nu suntem atenți, am putea...

Cum să cumperi o locuință pe care nu ți-o permiți (I)
Hmmmm….Sună cam ciudat, știu. Dacă nu-ți poți permite o anumită locuință pe care, poate, ți-o dorești, sau la care visezi...

Cum să pregătești cea mai bună ceapă caramelizată?
Uneori, în unele rețete, nimic nu e mai bun decât ceapa caramelizată. Bulb banal și pișcător, care nu e recomandat...

Vopsește ouăle roșii în mod natural
Ori de câte ori mă gândesc la Paști (Paște) îmi amintesc de bunica. Ea pregătea fel de fel de bunătăți...
Mai multe articole

Promoții & Reduceri