Se spune că atunci când se pregăteau să construiască turnul Bisericii Evanghelice, sașii sibieni și-au pus în cap să-l facă ei pe cel mai mare din Transilvania. Pentru că la momentul respectiv cea mai mare turlă o aveau bistrițenii, mai marii cetății i-au trimis pe doi oameni de încredere să meargă incognito la Bistrița, să măsoare turnul, ca să fie siguri că vor depăși construcția. Zis și făcut.
Oamenii noștri au pornit la drum, au ajuns la destinație, s-au suit în turn și cu o sfoară căreia i-au dat drumul din turn, au măsurat înălțimea lui. Mândri de isprava lor și de misiunea îndeplinită, cei doi sibieni n-au putut pleca așa, aiurea, cum au venit, și s-au băgat într-o crâșmă. Aici însă, după câteva pahare zdravene de rachiu, s-au îmbătat bine și, mândri nevoie mare de fapta lor și de recordul transilvănean pe care urmau să-l bată, au început să le povestească localnicilor ce căutau ei prin părțile locului.
(curtea Muzeului de Istorie – Casa Altenberger – văzută dinspre Liceul de Artă)
Pentru că bistrițenii erau și ei oameni tare mândri și nu își doreau nici în ruptul capului să facă alții o biserică mai mare decât a lor, au rezolvat problema foarte simplu, tăindu-le sibienilor noștri cei beți, fără ca ei să știe, cam doi metri din sfoară. Și uite-așa, turla bisericii din Sibiu n-a putut-o depăși pe cea din Bistrița.
Cel puțin așa spune una dintre legendele Sibiului. Și aceasta este doar una dintre povești, pentru că orașul de pe malurile Cibinului adună între zidurile și curțile sale o sumedenie de întâmplări mai mult (sau mai puțin) adevărate pe care merită să le descoperi.
(Piața Mare cu ieșirea spre strada Avram Iancu)
(Primăria și Biserica Romano-Catolică – Piața Mare)
Așa cum spuneam zilele trecute, la Sibiu a nins ydravăn săptămâna trecută. Pentru că orașul devine magic când e pudrat cu puțină zăpadă, nu m-am lăsat speriată prea tare de frigul tăios și am dat o fugă să fac câteva poze. Imaginile nu surprind decât o infimă parte din fermecătorul meu oraș, dar, mă gândesc că se combină numai bine cu sufleul cu brânză, extrem de simplu de pregătit, pe care l-am preparat (și mâncat) azi, după o rețetă pe care am preluat-o de la bbcgoodfood și care a ieșit G.E.N.I.A.L.Ă 🙂
Sufleu de brânză
Ingrediente:
*50 de grame unt (plus încă puțin pentru unsul formelor)
*pesmet
*50 de grame făină albă
*1 lingură de făină de muștar
*300 mililitri lapte
*4 ouă
*1 vârf de cuțit de nucșoară (opțional)
*100 grame de brânză rasă (eu am folosit Emmentaler, dar se poate pune cheddar, brânză cu mucegai sau brânză de capră)
Preparare
1. Încinge cuptorul la 180 de grade
2. Unge bine cu unt fiecare formă de sufleu în parte și tapetează-le, apoi, cu pesmet (eu am folosit pesmetul pe care l-am făcut sâmbătă)
3. Într-o cratiță, topește untul la foc mediu spre mic și apoi adaugă făina de muștar și făina albă. Amestecă
4. Ia cratița de pe foc și adaugă laptele în făină, puțin câte puțin, amestecând încontinuu
5. După ce ai terminat cu laptele, pune din nou cratița pe foc mic și amestecă încontinuu până când ingredientele din crăticioară se transformă într-un sos gros.
6. Stinge focul, adaugă brânza, condimentează cu sare, piper și (eventual) nucșoară, mută maglavaisul într-un bol. Lasă de-o parte să se mai tempereze
7. Sparge ouăle, separând albușul de gălbenuș. Pune albușurile într-un bol mare și curat și adaugă gălbenușurile în sosul de brânză, pe care-l amesteci bine.
8. Cu ajutorul unui mixer bate bine albușurile până se transformă într-o spumă densă, iar, apoi, cu ajutorul unei linguri, adaugă din spuma de albuș, în sosul cu brânyă puțin câte puțin, amestecând în opt, până se încorporează totul. ”Aluatul” trebuie să aibă o constituție spumoasă.
9. Acum e momentul să guști și să mai adaugi condimente, dacă e cazul
10. Așează formele termorezistente tapetate cu pesmet, pe o tavă mare, pentru cuptor și, cu o lingură toarnă aluatul cu brânză până la gura formei
11. Ia un cuțit și fă un cerc de jur împrejurul formei cu aluat, pentru ca sufleul să nu se lipească și să crească.
12. Dă la cuptor pentru aproximativ 25-30 de minute la 180 de grade (foc mediu la cuptoarele pe gaz), până când sufleul crește și devine auriu.
Servește-l imediat ce l-ai scos din cuptor, înainte să înceapă să se lase.
Reteta se potriveste foarte bine cu Sibiul!