Deși mulți dintre noi erau ferm convinși că a venit primăvara, nu m-am lăsat înșelată de vremea bună de la mijloc de martie. Și foarte bine am făcut că i-am ascultat pe bătrâni și am ținut cont de experiența anilor anteriori pentru că iarna pare să fi dat din nou iama pe la noi prin ”sat”. Din fericire, însă, acestea sunt cam ultimele ei manifestări de ger și vreme ninsă, pentru că după cum spun bătrânii, după ”zăpada mieilor”, ar cam trebui să vină primăvara.
Și ea vine. Pentru că numai peste o zi și-o noapte vom trece, cu surle și trâmbițe la ora de vară. Pffff ce bine. Că acum nu se mai înserează așa de repede și că nopțile cele adânci și friguroase își schimbă încet, încet consistența. În timp ce noi, oamenii și animalele deopotrivă, ne lepădăm cojocelele pentru îmbrăcări mai ușoare.
Tocmai de aceea, în cinstea soarelui ce va să vie în curând, a Paștilor catolice, a week-endului și a salviei din grădina noastră care dă semne serioase de frunze și de viață, vă propun un preparat extraordinar pe care să-l încercați la prânzul de sâmbătă sau duminică. Și care merge perfect cu niște legume la grătar și o salată ușoară.
Piept de pui în sos alb de usturoi, salvie și lămâie
Ingrediente:
*piept de pui fără piele, fără os
*1 borcănel de smântână
*10 frunze de salvie (le găsești la hypermarket la raionul de salate și germeni)
*5 căței de usturoi
*1 cub de pui (sau supă de pui)
*aproximativ 1 litru de apă dacă nu ai supă de pui
*sare
*piper
*zeamă de lămâie
*2 linguri ulei de măsline
*1 lingură amidon (sau făină)
Preparare:
1.Taie pieptul de pui în felii egale pe care, apoi, le sărezi și piperezi pe toate părțile
2.Într-o tigaie mare pe care o poți pune și la cuptor rumenește puiul cam 3 minute pe toate părțile. Nu trebuie să fie foarte prăjit pentru că-l vei pune mai târziu oricum la cuptor
3.Scoate puiul din tigaie și pune-l de-o parte. Nu arunca ce a rămas în tigaie pentru că aici vom pregăti sosul cel minunat
4. În tigaia în care s-a prăjit puiul adaugă usturoiul tocat fin și lasă-l la înmuiat cam 1 minut la foc domol
5.Dacă nu ai 1 litru de supă de pui prepară supa dizolvând un cub de pui într-un litru de apă fierbinte
6.După ce usturoiul s-a înmuiat puțin pune lingura de făină sau amidon, amestecă și stinge cu supa de pui. Amestecă bine să fii sigur(ă) că nu face cocoloașe
7. Lasă supa cu usturoi să fiarbă până se îngroașă puțin și începe să scadă. Nu uita să amesteci
8.Spală frunzele de salvie și toacă-le fin, după care pune-le și pe ele în sosul îngroșat. Amestecă și dă focul la minim, după care adaugi smântâna. Amestecă totul, gustă și apoi sărează și piperează
9.Stinge focul la tigaie și dă drumul cuptorului. Când sosul s-a oprit din clocot, adaugă cu foarte mare grijă și în cantitate extrem de mică 2-3 stropi de zeamă de lămâie. Dacă pui mult suc dintr-o dată, sosul se va brânzi și nu vrem așa ceva. Amestecă și gustă. Ai grijă că sosul se acrește foarte repede, așa că mai bine pui 2-3 stropi de zeamă de lămâie după care guști, și, dacă e nevoie mai adaugi.
10. După ce sosul e gata, pune bucățile de pui în tigaie, în sos și dă totul la cuptor pentru 5-10 minute, iar apoi bucurați-vă de-o minunăție 🙂
Rate this recipe
2 People Rated This Recipe
Average Rating
No comments yet.