Da, știu prea bine. Nu prea am postat aici rețete de dulciuri. Și dacă stau să mă gândesc cred că pe blog, în afară de smoothie și de iaurtul grecesc cu miere, nu se regăsește nimic care să-ți îndulcească viața.
Asta se întâmplă din cauză că, după cum am mai spus și cu alte ocazii, de-ar fi să aleg, prefer sarea în locul zahărului. Acrul, în locul zahărului (deși cele două gusturi se contra-balansează perfect). Și gustul amar. Când e combinat cu puțin dulce.
Buuuun. Se pare că s-a întâmplat ceva cu mine ieri, pentru că, printr-o minune, am decis să sparg gheața. Poate și din cauză că în ultimele zile am mâncat o grămadă de mere. Pe nerăsuflate. Lucru care se întâmplă EXTREM de rar. Poate o dată pe an. Și pentru că tot am decis să ”construiesc” ceva dulce, m-am gândit să deschid efectiv rubrica asta într-un mod sofisticat, pentru că tarta, care ar fi trebuit să fie mare, s-a transformat în mini tarte, mai chic, iar pe mere nu le-am combinat în deja plictisitoarea îmbinare cu scorțișoară, ci le-am aromatizat cu o ceșcuță de coniac.
După ce le-am dichisit, descântat și dezmierdat, tartele mele cu ”fructe oprite” au îmbrăcat, în sfârșit, o formă. Și un gust. O alternativă minunată la banala plăcintă cu mere care îmi place, dar de care sunt plictisită îngrozitor, mai ales dacă tartele sunt servite alături de un ceai sau o cafea neagră, împreună cu o linguriță de smântână. Mmmmmmm…….
Mărul. Hm! Are o conotație adâncă în mintea noastră de creștini, el fiind principala cauză a căderii Evei și-a lui Adam din Paradis. Da, am pierdut Edenul, dar, pe de altă parte, am devenit conștienți de noi. De cine suntem. Ce facem. Unde mergem. Cum gândim. Așa că acesta este principalul motiv pentru care am ales tartele cu mere și coniac pentru a sparge gheața în materie de dulciuri și deserturi. Pe de o parte. Pe de alta, minunile acestea mici sunt perfecte pentru a sărbători iubirea. În fiecare zi.
Pentru că nu mi se pare că există o porcărie mai mare ca Ziua Îndrăgostiților (indiferent că-i zice Valentin sau Dragobete). În primul rând pentru că doar în aceste zile ipocriții din restul anului au șansa de a-și arăta chipul și de a se preface îndrăgostiți.
Mini tarte cu mere și coniac
Ingrediente pentru aluat
- 1 ou
- aproximativ 350 grame făină albă
- 2 linguri de făină de migdale (opțional)
- un praf de sare
- aproximativ 70 de grame de unt
Ingrediente pentru umplutură
- 2 mere mari, dulci
- 3 linguri zahăr brun
- 2 linguri de smântână
- 2 ouă
- 150 ml coniac
- zeamă de limetă
Prepararea aluatului:
- Într-un bol amestecă toate ingredientele până când îți rezultă un aluat compact, care nu se rupe.
- Dacă e prea uscat și nu ai reușit să încorporezi toată făina, mai adaugă unt
- Învelește aluatul în folie alimentară și dă-l la frigider pentru cel puțin o oră (cel mai bine e să faci aluatul din timp și să-l ții în congelator. Așa vei economisi foarte mult timp din prepararea tartelor)
Prepararea tartelor
- Curăță merele de coajă și taie-le cubulețe
- Pune-le într-un bol alături de coniac, două linguri de zahăr brun și de aproximativ o lingură de zeamă de limetă, apoi dă-le la frigider pentru minim o jumătate de oră, dar amestecă din când în când
3. Scoate aluatul din frigider, rupe-l în bucăți egale, în funcție de câte forme ai
4. Încinge cuptorul la 180 de grade (temperatură mică spre medie, la cuptoarele pe gaz)
5. Cu un făcăleț întinde bilele din aluat, până când îți rezultă o foaie subțire. Presară blatul de lucru cu puțină făină pentru ca aluatul să nu ți se lipească.
6. Pune fiecare foaie în parte în forma pe care n-ai uns-o cu nimic și apoi înțeapă fundul aluatului cu furculița. Dă aluatul la frigider pentru o jumătate de oră
7. Scoate merele și formele cu aluat din frigider, pune puțin zahăr brun pe fundul fiecărei mini tarte și peste, pune merele, fără lichid
8. Dă tartele la cuptor, la 180 de grade, pentru 30 de minute
9. Cât timp tartele sunt la cuptor, în bolul în care au stat merele, peste coniac, sparge două ouă, pe care le bați împreună cu smântâna.
10. Scoate mini tartele din cuptor și, cu o lingură, toarnă din lichidul cu ouă în fiecare în parte, peste mere.
11. Lasă tartele din nou la cuptor pentru aproximativ 20 de minute, până se încheagă amestecul de ouă
12. După ce le scoți din cuptor lasă-le să se răcească înainte să le scoți din forme și servește-le cu o linguriță de smântână sau frișcă
Notă: Cantitatea de zahăr folosită diferă în funcție de dulceața merelor și de gustul fiecăruia. Nu uita să guști și din merele așezate în coniac și din sosul cu ou înainte de a-l pune peste tarte, pentru a mai adăuga zahăr, dacă e cazul
Rate this recipe
2 People Rated This Recipe
Average Rating
No comments yet.