De origine franțuzească, galette este o plăcintă plată, dulce sau sărată, care nu are nevoie de o formă pentru a se coace bine-merci la cuptorul bine încins. Folosind același aluat fraged cu unt, responsabil de gustul inconfundabil și crocant al quiche-ului, galette îți dă, clar, mai puține bătăi de cap decât tarta de care pomeneam mai devreme și are cu mult mai puține ouă în compoziție.
Eu o tot dau înainte cu galette pe care e musai, musai să o încercați, dar gândul mi-e la niște mingi de brânză, cu făină de tapioca, pe care le-am mâncat (și le tot mănânc) la o cofetărie din oraș și de care am devenit cumva dependentă. Pentru că ori de câte ori mă aflu prin preajma locului cu pricina nu mă mai interesează nimic, nu mai vreau nimic. Nimic în afară de mingile alea.
Ca să revenim la galette-ul nostru, preparatul e minunat. Nu e chiar de post, pentru că are brânză în umplutură și unt în aluat, dar nici carne n-o să găsiți pe-acolo. Asta nu înseamnă, însă, că nu se poate prelua modelul pentru alte și alte umpluturi, întrucât odată ce ai aluatul, orice altceva pui în plăcintă rămâne la latitudinea ta.
Galette cu zucchini, ardei capia, brânză brie și cottage
Ingrediente:
*1 cutie de brânză cottage
*2 căței de usturoi
*1 lingură de ulei de măsline
*sare, piper și ierburi de Provence
*1 ardei capia
*1 ou
*1 zucchini mic
*câteva felii de brânză brie
Preparare
1.Încinge cuptorul la 200 de grade (temperatură medie la cuptoarele pe gaz)
2.Taie zucchini-ul și ardeiul în felii cât mai subțiri. Sărează zucchini-ul și lasă-l să stea puțin pentru a lăsa apă.
3.Pregătește o bază din brânza cottage, uleiul de măsline, cățeii de usturoi zdrobiți, sare, piper și ierburi.
4.Cu un șervet de hârtie tamponează feliile de zucchini pentru a-i scăpa de surplusul de apă
5.Scoate aluatul fraged de la frigider și pune-l pe-o hârtie de copt. Lovește-l bine cu un făcăleț (anger managment 🙂 ) până se înmoaie puțin și apoi întinde-l cât poți de mult. Cu cât mai subțire, cu atât mai bine
6. Întinde pe aluat brânza cottage aromatizată, dar ai grijă să păstrezi marginile libere
7. Peste brânza cottage așează în cerc un rând de zucchini. Sărează și piperează.
8. Peste zucchini pune, în cerc, un rând de ardei și tot așa, până când îți rezultă un fel de turnuleț care nu trebuie să fie înalt. Nu uita să pui sare și piper
9. Împărștie feliile de brânză brie peste legume, presară Ierburi de Provence, stropește cu puțin ulei de măsline și stoarce foarte puțină zeamă de lămâie pe deasupra
10. Ridică marginile aluatului rămase libere și împătură-le peste legume și brânză, de jur împrejur
11. Bate un ou și, cu ajutorul unei pensule de patiserie, unge toată suprafața aluatului, pentru a se rumeni frumos
12. Dă plăcinta la cuptor, la 200 de grade, pentru aproximativ 40 de minute și servește-o fierbinte sau rece, cu un sos de iaurt foarte simplu de pregătit și cu parmezan ras pe de-asupra 🙂
Rate this recipe
3 People Rated This Recipe
Average Rating
No comments yet.