Mic dejun sofisticat: Ou Benedict și o fărâmă de sănătate

Cretanii sunt unii dintre oamenii care trăiesc cel mai mult. De ce, oare? Nu mă pot abține să nu mă întreb. Din cauza ușurinței cu care străbat viața, a atitudinii lor aparent calme și, poate, a faptului că nu lasă emoțiile să îi roadă din interior, exteriorizându-le. Hrana face parte – și ea – din ecuație, carnea fiind prezentă destul de rar în farfuriile acestor insulari. Când vine vorba de masa obișnuită, ei preferă să se rezume la legume proaspete (culese din grădinile proprii de cele mai multe ori), pește, brânzeturi, pâine integrală, mult usturoi și ulei de măsline.

Dieta mediteraneană este perfectă pentru sănătate și, interesant, dar nu fac niciun efort pentru a găti și savura bucatele ca pe malul acestei fascinante mări. Face parte, cumva, din natura mea pasiunea pentru brânzeturi, ierburi aromatice, vin alb, ulei de măsline, legume proaspete, fructe (mai puțin), iaurt îndulcit cu miere de albine, pește și mâncăruri gătite cât mai puțin și mai simplu, însă sunt conștientă că în această parte a lumii, a noastră, nu departe de creierii munților, viața se gustă în alt fel. Mai aspru decât pe plajele însorite ale Cretei, de exemplu.

Astăzi este prima mea zi liberă – din cele două pe care le-am luat săptămâna asta – și savurez la intensitate maximă sentimentul acesta de liniște în mijlocul unei săptămâni nebune aflate la o aruncătură de băț de Crăciun. E agitație, da, însă eu sunt liniștită. Un sentiment perfect și însorit, care mă lasă să mă aplec cu o mai mare ușurință asupra oalelor, cratițelor, tigăilor, plantelor aromatice, condimentelor. A universului meu magic, plin de vrăji, din bucătărie.

E ilar, poate, dar ori de câte ori mă aflu în preajma plitei mele, a oalelor bolborosinde, a polonicelor și lingurilor de lemn, mă simt ca o vrăjitoare bună concentrată să transforme ingredientele puse la foc în bucurie pură.

P.S. Rețeta clasică de ouă benedict e mai complicată, dar eu am optat pentru varianta mai simplă, mai ușoară și mai sănătoasă, înlocuind pâinea sau chifla albă cu pâine toast integrală prăjită fără grăsime și renunțând de tot la baconul prăjit. Pentru a da felului meu de mâncare un gust și mai sofisticat am ras peste pâinea fierbinte puțin parmezan. Ah și mai e ceva. Oul nu trebuie gătit prea tare, în general, dar așa îmi place mie. 

 

Recipe Rating

  • (5 /5)
  • 1 rating

CADOURI Lullula – recomandarea Rețete Fine

About Chef

Related Recipes