Pizza este una dintre cele mai comandate, gătite, degustate și savurate feluri de mâncare din lume. Nu știu ce au făcut italienii cu plăcinta lor plată, dar au reușit să înnebunească o planetă întreagă cu cea mai simplă dintre creații. În materie de gust, pizza poate îmbrăca o multitudine de forme, însă, indiferent cum ai suci-o și învârti-o, ea rămâne la fel de gustoasă. Tocmai de aceea, este o alegere naturală și normală când vrei să gătești ceva special pentru întreaga familie. Mai ales dacă îi lași pe cei mici să lucreze la propria creație.
Dacă ar fi să facem un exercițiu simplu de imaginație, am închide ochii și am încerca să ne imaginăm o pizza, imediat în minte ne apare imaginea plată și crocantă a unui blat subțire, cu crustă, brânză topită, sos de roșii și diverse toppinguri. Ce vă propun eu azi, pentru prânzul interesant de duminică sau pentru un festin alături de prieteni, deși are gust de pizza, nu arată la fel. Ci cu muuuult mai bine. Pentru că în momentul în care am văzut varianta asta de pizza la The Kitchn , n-am mai avut stare până n-am încercat-o, în felul meu, și la mine în bucătărie.
Totodată, dacă vă place pizza, vă recomand să o încercați. Vă garantez că vă va plăcea la nebunie 🙂 Mai ales că preparatul din povestea noastră constă în ”gogoloaie” din aluat de pizza, pline de brânză, cu un topping crocant și cu o bază înmuiată în sosul de roșii, usturoi și ierburi mediteraneene. Mmmmmmmmm
O altfel de pizza
Ingrediente pentru aluat:
*aproximativ 200 grame de făină albă de grâu
*1 linguriță de sare
*1 lingură de ierburi de Provence (sau oregano uscat)
*1 lingură de ulei de măsline
*apă călduță cât cuprinde
*1 pliculeț de drojdie uscată
Pentru sos și ”topping”
*1 conservă de roșii cubulețe
*1 vârf de cuțit de anșoa (opțional)
*3 căței de usturoi
*busuioc, cimbru, sare, piper și 1 lingriță rasă de zahăr brun (pentru că roșiile de la conservă sunt mai acre)
*cașcaval ras
*cașcaval tăiat cubulețe
*salam uscat
*ulei de măsline
Preparare
1.Prima dată pregătește un aluat din toate ingredientele și lasă-l la dospit cel puțin o jumătate de oră
2.Între timp, într-o tigaie mare sau un vas pe care-l poți da, apoi, la cuptor, pregătește sosul, la foc mic.
3.Toacă usturoiul mărunt și pune-l în vas, în 2 linguri de ulei de măsline împreună cu anșoa. Lasă să se înmoaie, dar ai grijă să nu se ardă.
4. Adaugă peste usturoi și anșoa sosul de roșii, și lasă-l să fiarbă la foc foarte mic. Condimentează-l cu cimbru, busuioc, sare, piper, o linguriță de zahăr dacă ți se pare că e prea acru și, eventual, dacă îl vrei mai picant cu câțiva fulgi de chilli. Oprește focul și ocupă-te de aluat
5. Rupe bila de aluat în două și fă din fiecare în parte câte o sfoară potrivită ca grosime. Cu un cuțit, taie sfoara de aluat în felii de aproximativ 3-4 cm.
4.Întinde fiecare felie de aluat, până când îți rezultă niște turtițe subțiri. Pune câte un cubuleț de cașcaval în mijlocul lor și închide turtițele, transformându-le într-o bilă. Repetă operațiunea până când ai suficiente bile pentru a umple vasul cu sos
5. Taie salamul uscat în felii subțiri
6. Pune bilele de aluat cu brânză în vasul pe care îl vei da, apoi, la cuptor, dar lasă spațiu între ele pentru că vor crește în cuptor.
7. Plasează câte o feliuță de salam între bilele de aluat, unge bilele cu ulei de măsline, apoi pune peste tot, pe deasupra lor cașcavalul ras.
8. Dă vasul cu pizza la cuptor, la 190 de grade (foc mic la cuptoarele pe gaz) pentru aproximativ 30 de minute până când se coace aluatul și se rumenește brânza.
mmmmmmm… Se poate la pachet? 🙂
Cum sa mai lucrez acum? 🙂 Ceva suna a gol prin stomac :))))
Se poate, cu tava cu tot :))))