”Mmmmmmmmmm”… ”Wow!”… ”Minunat!”… ”Extraordinar” sunt exclamațiile pe care le vei primi, cu siguranță, de la toți cei care vor gusta această omletă preparată de tine. Nu vreau să mă laud. Nici nu-mi place să o fac. Însă…..Preparatul acesta pe care l-am pregătit cu ouă de casă galbene și frumoase, este minunat.
Ca o persoană ”născută și crescută” în Transilvania, până spre vârsta maturității n-am pus gura pe praz. Nici nu știu de ce ai mei n-au cumpărat și nici nu-mi amintesc să-l fi văzut prin piețe. Drept e că nici nu m-am uitat. Odată ce am avut banii mei și m-a lovit ”povestea” asta cu gătitul, am cumpărat praz. L-am gătit, l-am gustat și mi-a plăcut așa că, de atunci l-am tot cumpărat. Și l-am tot gătit. Of course.
Am făcut și supă din el. Supă cremă. L-am pus și la salate. Și, dacă-mi amintesc bine, cu ceva vreme bună în urmă, am pregătit niște praz cu cârnați. Nu-mi mai amintesc cum au ieșit, dar, presupun că bine, dacă nu m-am oprit din gătit când am avut ocazia. Pentru că acum nu mai am nicio șansă să mă las. Așa de mult îmi place.
Așadar, azi am pregătit o omletă minunată de primăvară, care se îmbină perfect cu aspectul atât de viu, de frumos și de drag al grădinii noastre. Cea în care, pe lângă plantele perene, legumele care au pornit a mustăci la soare, pe lângă vișinul cel plin de flori și cireșul de un an care acum două zile și-a deschis prima floare din viața lui, am pornit a planta și plante anuale. Așa, ca să ne bucurăm și mai mult de această perioadă minunată a anului.
Omletă fină cu praz și feta
Ingrediente (pentru 2 persoane):
*2 căței de usturoi sau 2 fire de usturoi verde
*1/4 de praz
*4 ouă (câte 2 ouă pentru fiecare persoană)
*2 cubulețe de unt
*2 lingurițe de ulei de măsline
*20 de grame de feta sau telemea
*cimbru uscat
Mai ai nevoie de:
*o tigaie antiaderentă nici prea mare, nici prea mică
*1 capac suficient de mare încât să acopere tigaia
Preparare
1.Taie prazul felii cât mai subțiri și toacă mărunt usturoiul
2.Dacă vrei să pregătești omlete nu doar gustoase, ci și foarte arătoase, prepară porții individuale pentru fiecare persoană, în parte. Adică, nu fă o omletă mare din toate ouăle și o imparți, apoi, la numărul de persoane.
3.Sparge 2 ouă într-un vas și bate-le bine, cu puțină sare și piper negru
4.Pune tigaia la foc mediu spre mic, încinge-o puțin, după care adaugă 1 cubuleț de unt și 1 linguriță de ulei (facem asta pentru ca untul să nu se ardă)
5.Când untul s-a topit, adaugă jumătate din cantitatea de praz și din usturoiul tocat (cealaltă jumătate o păstrăm pentru omleta următoare 🙂 ). Lasă la sotat în jur de 15-20 de secunde, la foc mediu spre mic
6.Când prazul și usturoiul s-au înmuiat, pune peste ele, în tigaie, ouăle bătute. Amestecă încet ouăle, pentru ca prazul să fie distribuit uniform în omletă.
7.Când observi că omleta începe să se închege mai bine, presară peste ea jumătate din cantitatea de feta, dă focul la minim, pune capacul peste tigaie și lasă să se topească brânza cam o jumătate de minut.
8. În felul acesta îți va rezulta o omletă cremoasă, nearsă, care va semăna foarte mult cu pizza.
9.După ce omleta s-a închegat scoate-o cu grijă din tigaie, pe o farfurie, presar-o cu cimbru uscat, treci la omleta următoare și savurează, apoi, totul, cu o salată de frunze verzi 🙂
SFAT: Dacă vrei ca omleta să capete un aspect și mai decadent, înlocuiește brânza feta cu cașcaval ras sau cu brânză cheddar rasă. Dacă o vrei puțin mai rustică, folosește brânză de burduf, iar dacă o vrei dietetică, înlocuiește feta cu brânză de capră. În orice variantă omleta aceasta e perfectă.
Rate this recipe
1 People Rated This Recipe
Average Rating
No comments yet.