Ouă benedict cu sparanghel şi sos olandez gătite „printre stele”

„Oraşul omoară stelele”, am citit pe undeva, într-un „loc” de care nu-mi amintesc. Ştiu că are sens, pentru că cele o mie şi una de stele de pe cer (a se citi „miliarde”) se ascund, timide, în spatele becurilor cu leduri, incandescenţă sau economice din oraşele noastre. Pământul e spectaculos privit din Cosmos, Universul fiind, la rândul său, aproape fantastic, privit de pe Terra.

Şi deşi ştiu toate astea, în fiecare noapte când privesc pe cer şi descopăr cele o mie şi una de stele mă cutremur şi sunt uimită de imensitatea lumii noastre. Pentru că, prin simplul fapt că îşi trimit lumina până la noi, stelele fac întrucâtva parte din lumea noastră.

Noaptea e misterioasă, adâncă şi magică, uneori de nepătruns, cu milioane de „sori” care bat în intensitate Soarele nostru. Nu şi în eficienţă, în ceea ce ne priveşte. Şi îmi amintesc copleşită de admiraţie de nopţile stranii, cu lună plină care îmi trezesc sentimente amestecate, de momentele în care, tolănită pe canapea, priveam la Alnitak, Alnilam şi Mintaka, cele trei stele care compun „Centura (Vânătorului) Orion” sau de nopţile cretane, când aveam impresia că e suficient să întind mâna pentru a atinge constelaţiile şi că unele stele parcă se pregăteau să atingă pământul.

Ciudat, dar acolo, pe limba de pământ dintre ape, cerul părea mai aproape decât la noi, constelaţiile putând fi observate cu uşurinţă. Poate că şi aici (cu siguranţă), dacă m-aş îndepărta de oraş, cerul mi s-ar părea la fel şi m-aş trezi că miturile (chiar şi ale Greciei Antice) au sens şi se apropie de realitate.

Da, mă fascinează stelele, Cosmosul, Universul, constelaţiile şi toate corpurile cereşti, la fel ca „ploile de stele”. Dar mai bine să ne întoarcem pe pământ, în bucătărie şi să ne delectăm cu ouă benedict pe pâine prăjită, împreună cu una dintre delicatesele mele preferate. Sparanghelul. 

PS. Chiar dacă pregătitul sparanghelului e o treabă deloc complicată, din pricina complexităţii reţetei şi a sosului olandez (destul de greu de preparat), recomand reţeta asta aşa zişilor „experţi” – adică celor care se încumetă în a face şi treburi mai complicate

Recipe Rating

  • (5 /5)
  • 1 rating

CADOURI Lullula – recomandarea Rețete Fine

About Chef

Related Recipes