Cele mai noi articole din revistă

Ciuperci exotice, tăiţei de sticlă şi amintiri de acum 26 de ani


advertisement
Aveam 9 ani şi ştiu foarte bine cum mergeam să cumpăr pâine cu cartela. Tanti aia de la alimentara bifa cu pixul, frumos, un X pe ziua respectivă. În magazinul acela de care îmi amintesc mereu ori de cîte ori văd sau simt pe mîini făina de pe pîine, mirosea la fel: cumva a vechi, a bomboane roz si verzi lipicioase.
 20a1a8a
Aveam 9 ani şi în ziua aceea mergând după pâine am realizat că se întamplă ceva când o coloană lungă de oameni (parcă erau mii) a trecut pe lângă mine scandând: „Ceauşescu, la Sibiu te aşteaptă un sicriu!”. Parcă acum îl aud pe vecinul meu de la patru care a strigat pe geam din toţi rărunchii: „A FUGIT HOŢUL!”

 

…ah şi teama aceea paralizantă care îmi strângea contorsionându-mi inima când am realizat că bufniturile pe care le auzeam nu erau petarde, ci gloanţe. Tata era undeva afară, în marea aia de oameni şi ar fi putut fi ucis într-o secundă. Parcă simt şi acum senzaţia de leşin a copilului de 9 ani, care eram, al cărui unic gând era: să vină tata cu bine acasă.
5a
4a7a
Şi Dumnezeul mut de dincolo de cerul brăzdat de trasoarele roşii m-a ascultat pesemne, pentru că tata a scăpat cu viaţă din încleştarea aceea de carne, curaj, teroare, furie şi tot amalgamul de sentimente umane la un loc.

 

Aveam 9 ani şi îmi amintesc, de parcă ar fi fost ieri, cum ne-am baricadat în bloc, cum am dormit în pivniţa neagră de teama gloanţelor, cum stăteam zgribulită pe o sanie chiar înainte de Crăciun fără să mă gândesc la nimic…Moş Crăciun şi Moş Gerilă, la un loc, încetaseră să existe.
11a13a18a

Pe atunci nu ştiam prea multe, dar acum ştiu: tot ce s-a întmplat, toate inimile care au încetat să bată, au făcut-o pentru ca eu, azi, să pot sa scriu aici, pentru că Moş Crăciun sau Gerilă, nu mai contează, ne-a adus acum 26 ani cel mai preţios cadou: libertatea.

Au trecut două decenii şi jumătate de la Revoluţie, iar eu mă emoţionez la fel de tare când îmi amintesc de toată perioada aceea teribilă. Dar şi de anii de dinainte, de gustul incredibil pe care îl avea margarina şi de toate dulciurile de la ajutoare.

….au trecut 26 de ani….Incredibil!

Dacă îți place, dă un like și un share:

Adăugată de

Promoții și reduceri

Alexandra

Gatitul ca o pasiune, nu ca necesitate. Revista aceasta este o călătorie. În alte lumi. Cu gust. Iar dacă te-ai săturat de tocana de cartofi, eşti deschis(ă) la minte, te ...

Similare

 • Persoane : 2
 • Porții : 2
 • Persoane : 4
 • Porții : 4
 • Timp de gătire : 20 Min
 • Persoane : 2
 • Porții : 2
 • Timp de gătire : 10 Min
 • Persoane : 2
 • Porții : 2
 • Timp de gătire : 30 Min

ULTIMELE ARTICOLE


Campania ”Și eu dau aripi!”: De ce să ajutăm? Pentru că putem :)
Le vedem, uneori, acolo sus, pe cer, cu aripile lor frumoase larg întinse, în zbor....

Cel mai bun aluat de pizza se face ”la ochi”
Ne-am obișnuit să măsurăm totul în bucătărie. Și dacă nu folosim cântarul și precizia lui,...

Pregătește un ice tea de vară în 3 pași simpli!
Îl găsim la sticlă pe la toate magazinele și, dacă nu suntem atenți, am putea...

Cum să cumperi o locuință pe care nu ți-o permiți (I)
Hmmmm….Sună cam ciudat, știu. Dacă nu-ți poți permite o anumită locuință pe care, poate, ți-o dorești, sau la care visezi...

Cum să pregătești cea mai bună ceapă caramelizată?
Uneori, în unele rețete, nimic nu e mai bun decât ceapa caramelizată. Bulb banal și pișcător, care nu e recomandat...

Vopsește ouăle roșii în mod natural
Ori de câte ori mă gândesc la Paști (Paște) îmi amintesc de bunica. Ea pregătea fel de fel de bunătăți...
Mai multe articole

Promoții & Reduceri