Ciuperci exotice, tăiţei de sticlă şi amintiri de acum 26 de ani

Aveam 9 ani şi ştiu foarte bine cum mergeam să cumpăr pâine cu cartela. Tanti aia de la alimentara bifa cu pixul, frumos, un X pe ziua respectivă. În magazinul acela de care îmi amintesc mereu ori de cîte ori văd sau simt pe mîini făina de pe pîine, mirosea la fel: cumva a vechi, a bomboane roz si verzi lipicioase.
 20a1a8a
Aveam 9 ani şi în ziua aceea mergând după pâine am realizat că se întamplă ceva când o coloană lungă de oameni (parcă erau mii) a trecut pe lângă mine scandând: „Ceauşescu, la Sibiu te aşteaptă un sicriu!”. Parcă acum îl aud pe vecinul meu de la patru care a strigat pe geam din toţi rărunchii: „A FUGIT HOŢUL!”

 

…ah şi teama aceea paralizantă care îmi strângea contorsionându-mi inima când am realizat că bufniturile pe care le auzeam nu erau petarde, ci gloanţe. Tata era undeva afară, în marea aia de oameni şi ar fi putut fi ucis într-o secundă. Parcă simt şi acum senzaţia de leşin a copilului de 9 ani, care eram, al cărui unic gând era: să vină tata cu bine acasă.
5a
4a7a
Şi Dumnezeul mut de dincolo de cerul brăzdat de trasoarele roşii m-a ascultat pesemne, pentru că tata a scăpat cu viaţă din încleştarea aceea de carne, curaj, teroare, furie şi tot amalgamul de sentimente umane la un loc.

 

Aveam 9 ani şi îmi amintesc, de parcă ar fi fost ieri, cum ne-am baricadat în bloc, cum am dormit în pivniţa neagră de teama gloanţelor, cum stăteam zgribulită pe o sanie chiar înainte de Crăciun fără să mă gândesc la nimic…Moş Crăciun şi Moş Gerilă, la un loc, încetaseră să existe.
11a13a18a

Pe atunci nu ştiam prea multe, dar acum ştiu: tot ce s-a întmplat, toate inimile care au încetat să bată, au făcut-o pentru ca eu, azi, să pot sa scriu aici, pentru că Moş Crăciun sau Gerilă, nu mai contează, ne-a adus acum 26 ani cel mai preţios cadou: libertatea.

Au trecut două decenii şi jumătate de la Revoluţie, iar eu mă emoţionez la fel de tare când îmi amintesc de toată perioada aceea teribilă. Dar şi de anii de dinainte, de gustul incredibil pe care îl avea margarina şi de toate dulciurile de la ajutoare.

….au trecut 26 de ani….Incredibil!

Recipe Rating

  • (5 /5)
  • 1 rating

CADOURI Lullula – recomandarea Rețete Fine

About Chef

Related Recipes