Labneh (sau cum să aduci extraordinarul în viața ta)

Labneh (sau cum să aduci extraordinarul în viața ta)

La început au fost condimentele. Prafurile…ierburile…boabele…pudrele…poțiunile… uleiurile… De ele m-am îndrăgostit prima dată. Și după ce le-am luat – pe rând – de la magazine, bazare, piețe de condimente sau supermarketuri și le-am adus acasă, am simțit nevoia să le cunosc mai bine.

Așa am găsit o altă pasiune. Cea a gătitului.

E adevărat. Mi-e greu să gătesc mâncăruri cunoscute. Sarmale, tocană sau ciorbe clasice pregătesc foarte rar. Adică am o curiozitate mult prea mare pentru lucrurile mai puțin cunoscute. Și neobișnuitul mă atrage ca un magnet.

Nu știu de ce…

Poate că așa sunt eu construită. Cu picioarele în România și cu sufletul pierdut prin alte lumi, țări și continente… Cu mintea plecând departe, spre alte galaxii…

Acesta este și motivul pentru care, în momentul în care am auzit de labneh, o brânză cremă din iaurt, n-am avut liniște până nu l-am pregătit acasă. Iar, apoi, am mers mai departe și l-am transformat în ”bile” colorate.

Fix așa cum se mănâncă în Orientul apropiat.

LABNEH – brânză din iaurt

Ingrediente (pentru crema de iaurt)

*1 litru de iaurt grecesc

*sare după gust

Mai ai nevoie de: o pânză de brânză (se găsește la mercerie), un bol mare și o strecurătoare

Ingrediente (pentru bilele de labneh) – fiecare ingredient e opțional

*mentă uscată

*busuioc uscat

*turmeric pudră

*mărar proaspăt sau uscat

*semințe de mac

*susan prăjit uscat până se rumenește puțin

*ardei uscați măcinați

*orice ierburi sau condimente care-ți plac și crezi că s-ar potrivi în ecuație

*ulei de măsline extravirgin

Preparare

1.Pune pânza de brânză în strecurătoarea în care vei lăsa iaurtul și strecurătoarea într-un bol mai larg

2.Toarnă iaurtul grecesc în pânză și amestecă cu sare după gust (când pui sarea, să ai în vedere faptul că o parte se va pierde odată cu zerul care se va scurge din iaurt)

3.Leagă pânza bine pe o lingură de lemn și dă totul la frigider pentru minim 24 de ore.

4. După 24 de ore poți desface labneh-ul din pânză, îl poți pune într-un bol, iar apoi îl poți servi presărat cu mentă uscată și stropit cu ulei de măsline, sau….

Mai aștepți încă cel puțin 12 ore, până când iaurtul se ”înzdrăvenește” și mai tare și pregătești bilele condimentate cu ierburi.

5. Pregătește ierburile și semințele pe câte o farfurioară

6.Cu o linguriță ia din cantitatea de labneh și fă bile, rotind iaurtul în palme

7.Tăvălește fiecare bilă în parte prin ierburile preferate de tine și așează, apoi, totul pe un platou

8. Dacă nu mănânci bilele din iaurt imediat, le poți păstra 2 zile la frigider, dar acoperă-le bine, pentru că lactatele au tendința de a ”împrumuta” mirosurile din frigider :).

Recipe Rating

  • (4.5 /5)
  • 4 ratings

About Chef

Related Recipes